Focivilág néven működik tovább a Fürge Nyuszi!
Kapcsolat
Bezárás

Menüpontjaink

 1. Heti akciók
 2. Bejelentkezés

Termékeink

 1. Raktárkisöprés
 2. Focicipők
 3. Focilabdák
 4. Focivilág Store
 5. Sztárcsapatok termékei
 6. Mez, nadrág, sportszár
 7. Melegítők
 8. Kabátok, dzsekik
 9. Táska
 10. Ruházati kiegészítők
 11. Aláöltözetek
 12. Pólók, nadrágok
 13. Kapusoknak
 14. Sípcsontvédõk
 15. Box csomagok
 16. Feliratozás, számozás
 17. Bírói felszerelés
 18. Edzés eszközök
 19. Kapuk, hálók
 20. Lelátó, kispad, öltöző, eredményjelző, gépek
 21. Fitness és egészségügyi termékek
 22. Kézi-Kosár-Röplabda
 23. Sportcipő, papucs
 24. Meccs és tréning szettek
 25. Katalógusok
Méret / kereső

Varrva vagy hegesztve a jobb?

A közelmúltban mutatta be az Adidas a jövő évi Európa-bajnokságra készített labdát, az Uniforiát. Az új játékszer már a Fürge Nyuszi polcain is megtalálható, és ahogyan az lenni szokott, a gyártó természetesen nem csak egy változatot adott ki. Azaz nem csak a hivatalos meccslabda található meg a boltban, hanem – megtartva az alapvető dizájnelemeket – több kategóriában, minőségben, színben is elérhető a labda.

A közepesen laikus szem számára azonban nem sokat mond az, hogy egy labda kézzel vagy géppel varrott, esetleg hegesztett-e, mint ahogyan azt sem biztos, hogy mindenki tudja, milyen anyagból is készül egyáltalán egy focilabda.

Vegyük szépen sorra.

Nem is olyan régen még alaptételnek számított, hogy egy igazi, topkategóriás futballabda külső paneleit kézzel varrják össze. Ez garantálja a minőséget, a tartósságot, és bizonyos értelemben az exkluzivitást is. Ez a fő szabály manapság azonban már nem feltétlenül igaz, erre szolgál kiváló példával az Uniforia  is.

Az Adidas új Eb-labdájának legmagasabb kategóriát képviselő darabja, az Uniforia Pro Official meccslabdát ugyanis már hőhegesztéssel illesztették össze a gyártási folyamat végén.

Ez az Uniforia legmagasabb kategóriát képviselő, Pro Official meccslabdája

Persze a kézi varrás még így is nagyon kedvelt technológia, még, ha egyébként nem is gyorsítja a gyártást. Azt tudni kell ugyanis, hogy egy kifejezetten a labdák összevarrásával foglalkozó ember egy nap alatt kettő, legfeljebb három lasztit tud elkészíteni. Ez persze azt is jelenti, hogy a kézzel varrott darabok valóban sokkal magasabb kategóriát képviselnek, mint a gépi varrással összeállított társaik. Akad olyan alapvető különbség a két technológia között, amit szabad szemmel is meg tudunk állapítani.

A gyári varrás ugyanis kívülről is látható. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ilyen labdák a varrás pereménél sokkal könnyebben kopnak, így az elhasználódás veszélye nagyobb, a labda élettartama pedig logikusan rövidebb. A kézzel varrt labdáknál azonban a varrás gyakorlatilag nem látszik, így varrás mentén sokkal nehezebben is tudnak sérülni.

Az Uniforia Pro Sala Futsal labdája például kézzel varrt, a tartósság tehát esetében sokkal inkább kiemelt sajátosság, mint az Uniforia Sala futsal edzőlabdánál, amely géppel varrt. Természetesen jó támpont lehet a gyártási folyamatokat nem annyira ismerők számára labdaválasztásnál az ár is. A drágább modellek ugyanis jó eséllyel vagy kézzel varrottak, vagy hőhegesztettek.

Az Adidas új labdakollekciójának futsal változata. Az illesztések ugyan látszanak, de a varrás nem, ez a kézzel készített labda ismérve

És ha már hőhegesztés. A gyártók felismerték azt, hogy a gépi varrással nem lehet ugyanazt a minőséget elérni, mint a kétkezi munkával, a ragasztás pedig gyenge ellenállóképessége miatt szóba sem jöhetett, így jött a hőhegesztés. Mivel a modern labdák már nem bőrből – sőt, újabban már nem is szintetikus bőrből – készülnek, így jöhetett képbe az új technológia. Az Uniforiánál maradva, a több különböző modell jellemzően vagy poliészterből, vagy TPU-ból (termoplasztikus poliuretan) készül, így a különálló külső elemeket hőkezeléssel össze lehet illeszteni. Mondhatjuk, hogy ez a nem olyan távoli múlt forradalmi újítása volt a labdagyártás terén, hiszen a játékszer több olyan tulajdonságát is fejleszteni lehetett vele, amely nagyonis fontos. A hegesztésnek köszönhetően ugyanis jóval könnyebb a tökéletes gömb formát létrehozni, arról nem is beszélve, hogy ennek a technikának köszönhetően a labdák gyakorlatilag teljesen vízállóak lettek. Míg a varrott labdák, annak ellenére, hogy a külsejük poliészter, épp a varrás miatt fel tudtak venni vizet esős időben, addig a hegesztés semmit sem enged be a nedvességből  a „gömb” belsejébe.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a gépileg varrott labdák silány minőségűek lennének. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a gyártó, számára valamivel gazdaságosabb megoldással alkotja meg azokat, amelyek így értelem szerűen a felhasználók zsebéből sem vesznek ki annyit. Akik például hobbi szinten, nem túl jó minőségű pályán űzik ezt a csodás sportágat, biztosan nem fognak csalódni ezekben a labdákban sem.