Focivilág néven működik tovább a Fürge Nyuszi!
Kapcsolat
Bezárás

Menüpontjaink

 1. Heti akciók
 2. Bejelentkezés

Termékeink

 1. Raktárkisöprés
 2. Focicipők
 3. Focilabdák
 4. Focivilág Store
 5. Sztárcsapatok termékei
 6. Mez, nadrág, sportszár
 7. Melegítők
 8. Kabátok, dzsekik
 9. Táska
 10. Ruházati kiegészítők
 11. Aláöltözetek
 12. Pólók, nadrágok
 13. Kapusoknak
 14. Sípcsontvédõk
 15. Box csomagok
 16. Feliratozás, számozás
 17. Bírói felszerelés
 18. Edzés eszközök
 19. Kapuk, hálók
 20. Lelátó, kispad, öltöző, eredményjelző, gépek
 21. Fitness és egészségügyi termékek
 22. Kézi-Kosár-Röplabda
 23. Sportcipő, papucs
 24. Meccs és tréning szettek
 25. Katalógusok
Méret / kereső

Nem Buffon lenne az egyedüli csúcstartó kapus

A nyári átigazolási szezonban nagyon sok giga-transzfert hozhatnak tető alá, azonban az egyik legkülönlegesebb „igazolás” mégis, egy már levezetőfélben lévő élő legenda, az olasz Gianluigi Buffon visszatérése lenne a Juventusba.

Az biztos, hogy a világbajnok hálóőr már jócskán túl van fénykorán, mint ahogyan az sem kérdés, hogy a Juve sem elsőszámú portásnak hozná vissza, sokkal inkább a „Jó az öreg a háznál” elv mentén haladva kerülhet sor az üzletre. Bár még nem dőlt el, hogy végül mi lesz Buffon sorsa, az a hír azonban gyorsan körbejárta a világsajtót, hogy a kapuvédő szeretné belevetetni szerződésébe, hogy a következő szezonban legalább 8 bajnoki mérkőzésen pályára fog lépni. Nem csoda, hogy szeretné, ha a klub ezt garantálná, éppen ennyi Serie A-találkozó kellene ugyanis neki ahhoz, hogy megelőzze az olasz élvonal csúcstartóját, már ami a lejátszott meccsek számát tekinti. A mostani első, a Milan egykori klasszis védője, Paolo Maldini 647 élvonalbeli meccset játszott pályafutása során, Buffon pedig most 640-en áll.

Paolo Maldini nem biztos, hogy sokáig mosolyoghat, Buffon könnyen utolérheti meccsszámban

Érdekes statisztika, hogy ha összejönne Buffon terve, a négy nagy európai bajnokságból – olasz, német, angol, spanyol – már háromban is egy kapus állna az élen a bajnoki mérkőzések számát tekintve. Pillantsunk hát körbe, hogyan állnak a kapusok Európa szerte a meccsszámok terén.

Spanyolország

'98-ig 622 spanyol bajnokin védett Zubizzareta

Az az Andoni Zubizzareta a csúcstartó (622 bajnoki találkozóval), aki jó ideig a spanyol válogatottban is első volt a maga 126 mérkőzésével. Zubizzareta ezt a 600-nál is magasabb számot három csapatban, az Athletic Bilbaoban, a Barcelonában és a Valenciában hozta össze, mindezt 18 esztendős – 1980-1998 – élvonalbeli pályafutása alatt. A spanyol listát végigböngészve még egy hálóőr szerepel az élmezőnyben, méghozzá a ma is aktív Iker Casillas, aki 510 mérkőzésével az összesített lista 7. helyére fér oda.

Anglia

Az angol válogatottsági csúcstartó Peter Shilton bajnoki rekordját nem mostanában fogják megdönteni

Nem kell meglepődni, hogy az angol élvonalban – a jelenleg futó Premier League és elődei – jóval magasabb számokkal találkozhatunk, mint bárhol máshol Európában. Persze, hiszen mégiscsak Anglia a futball őshazája, ott zajlik legrégebb óta szervezett keretek közt az egymásnak feszülés. A spanyolok mellett ráadásul itt is egy kapust találunk a lista élén. Peter Shilton nem kevesebb, mint 1005 bajnoki találkozót játszott le pályafutása során. Mondjuk volt is ideje erre, hiszen 1966-os bemutatkozásától – ekkor még csak 17 éves volt – egészen 1997-ig tartott profi pályafutása, azaz bő három évtizeden át állta a sarat a kapuban. Ha ez nem lett volna elég, Shilton 125 alkalommal Anglia nemzeti csapatában is szerepelt, amivel egyébként a mai napig szintén csúcstartónak számít. Érdemes még megemlíteni a szintén válogatottsági jutó David Jamest is, bár ő „csupán” 791 mérkőzést hozott össze a szigetországban, amivel azért egy szépen csillogó hatodik helyet érdemel ki.

Németország

Oliver Kahnon egy egész kapusnemzedék nőtt fel Németországban

Az egyetlen olyan nagy bajnokság jelenleg a Bundesliga, ahol nem csak, hogy nem egy kapusnak van a legtöbb bajnokija, de a jelenleg is aktív hálóőrök számait elnézve, jó pár évig nem is kell arra számítani, hogy ez változna. A legtöbb meccset játszó kapus, talán nem meglepetés, a Bayern München korábbi kiválósága, Oliver Kahn. A derék Oli 557 mérkőzést játszott a Bundesliga 1-ben. Többségét a Bayern színeiben, de talán azt kevesebben tudják, hogy első 128 találkozóját még, mint Kalsruhe-játékos abszolválta.

Franciaország és Hollandia

A holland Jan Jongbloed 1959-et követően 707 első osztályú meccsen védett

Hogy miért vettük egy kalap alá a két ország bajnokságát? Van ugyanis egy nagy hasonlóság köztük: kapusuralom jellemzi őket! A holland Eredivisie történetében eddig ugyanis három portás sajátította ki a legtöbb meccsek játszók listájának dobogóját. Az első, Jan Jongbloed, 1959-ben kezdődő profi karrierje során 707 alkalommal lépett pályára holland élvonalbeli bajnokin. Nem sokkal marad el tőle a második Pim Doesburg, aki 687 mérkőzésig jutott a Sparta Rotterdam és a PSV Eindhoven együtteseiben. A dobogó alsó fokára felférő Piet Shrijvers 576 bajnokit játszott, de a harmadik hely miatt minden bizonnyal nem szomorkodik, ugyanis vetélytársai közül neki jutott a legtöbb válogatott fellépés, szám szerint 46, ráadásul az Oranjével 1974-ben és ’78-ban vb-ezüstöt, míg 1976-ban Európa-bajnoki bronzérmet szerzett.

Mickael Landreau büszke lehet pályafutására, még, ha a francia válogatottban nem is alkothatott maradandót

Egy kicsivel arrébb, Franciaországban még kilátástalanabb a helyzete a mezőnyjátékosoknak. Gallföldön ugyanis a lista első négy helyét bérelték ki a kapusok. Mickael Landreau a csúcstartó, aki 618 alkalommal lépett pályára a legmagasabb osztályban. A Nantes, a PSG, a Lille és a Bastia csapatiban lejátszott, nem csekély számú mérkőzés mellett egyetlen szívfájdalma az lehetett, hogy a válogatottban sosem kapott komoly szerepet, mindössze 11 alkalommal ölthette magára a címeres mezt.  A francia csúcslista második, harmadik és negyedik helyén szereplő három kapus, Jaen-Luc Ettori (2. helyezett 602 mérkőzéssel), Dominique Dropsy (3., 596) és Dominique Baratelli (4., 593) egyaránt elmondhatta magáról, hogy a válogatottban is szerepelt, és bár közülük legkevesebbszer épp a második, Ettori, mégis ő az egyedüli köztük, aki kiérdemelte a France Football Étoile d’Or díját, azaz a Ligue 1 legjobb játékosának járó kitüntetést 1990-ben.

Magyarország

Nyolc szövetségi kapitány, 25 válogatottság, 570 NB I.-es meccs: Végh Zoltán számokban

Ne feledkezzünk meg az NB I.-ről sem! Már csak azért sem, mert nálunk is egy válogatott kapuőr a jelenlegi csúcstartó. Végh Zoltán 570 élvonalbeli találkozóját mind a mai napig nem tudta túlszárnyalni ugyanis senki. Végh abban is különleges, hogy 25 válogatott fellépését nyolc különböző szövetségi kapitány alatt hozta össze.