Focivilág néven működik tovább a Fürge Nyuszi!
Kapcsolat
Bezárás

Menüpontjaink

 1. Heti akciók
 2. Bejelentkezés

Termékeink

 1. Raktárkisöprés
 2. Focicipők
 3. Focilabdák
 4. Focivilág Store
 5. Sztárcsapatok termékei
 6. Mez, nadrág, sportszár
 7. Melegítők
 8. Kabátok, dzsekik
 9. Táska
 10. Ruházati kiegészítők
 11. Aláöltözetek
 12. Pólók, nadrágok
 13. Kapusoknak
 14. Sípcsontvédõk
 15. Box csomagok
 16. Feliratozás, számozás
 17. Bírói felszerelés
 18. Edzés eszközök
 19. Kapuk, hálók
 20. Lelátó, kispad, öltöző, eredményjelző, gépek
 21. Fitness és egészségügyi termékek
 22. Kézi-Kosár-Röplabda
 23. Sportcipő, papucs
 24. Meccs és tréning szettek
 25. Katalógusok
Méret / kereső

Negyed század Predatorban - Az Adidas Predator csukák rövid története

Adidas Predator

Kár lenne tagadni, hogy megjelenését illetően az Adidas, Predator névre keresztelt cipősorozata a futball-lábbelik történetének legkönnyebben beazonosítható szériája. Mondjuk tett is azért a cég, hogy ez így legyen, hiszen amikor 1994-ben piacra dobta a legelső Predatort, millióknak volt az az első gondolata, hogy „Nekem kell egy ilyen!”.

Adidas Predator _1994

Adidas Predator – 1994

Az is igaz, hogy csak egy részük az, aki azért szeretett volna beszerezni egy csukát, mert annyira tetszett neki, egy másik jelentős csoport viszont minden bizonnyal épp ellenkező előjellel szeretett volna hozzájutni egy Adidas Predatorhoz, mondván, hogy ilyen csúnya valamit úgysem lehet majd sokáig kapni… Nos, ebben nagyot tévedtek.

Na nem abban, hogy ránézésre nem ez volt minden idők legesztétikusabb focicipője, hanem abban, hogy az idő ki fogja kezdeni. Mert hogy azóta eltelt már 25 év, de a Predator ma is futballisták millióin virít.

A kezdetek

Az Adidas célja 1994-ben az volt, hogy valami teljesen új dolgot próbáljon adni. Olyasmit, ami egyszerre nyújt jobb labdakezelést, ami segít a pontosabb és erősebb lövések kivitelezésében. Ennek az eredménye lett a Predator, aminek az orr része gyakorlatilag úgy nézett ki, mint egy smirdlivel kissé átdörzsölt kaktusz. Az eredmények azonban azt mutatták, hogy a kor egyik közkedvelt csokoládéjának szlogenjét lehetett ráhúzni. Igaz, hogy ronda volt, de „finom”. Az biztos, hogy ilyen kialakítású cipőt előtte még nem látott a futballvilág. Egy évvel később az Adidas meg is csinálta a széria második darabját, a Predator Rapiert. Bár forradalmi újítások nem jelentkeztek a cipőn az előzőhöz képest, de azért egy kicsit mégis javított a marketingen a német sportszergyártó. Egyrészt a cipő füle már visszahajtható lett – ez aztán jó 15 éven át jellemezte is a Predatorokat –, másrészt ez lett az első olyan futballcipő, amelyet már több színben is gyártottak. Az orr részen lévő domborminták azonban itt is megvoltak.

Adidas Predator Touch

Adidas Predator Touch – 1996

Predator Touch

És amikor 1996-ban megjelent a Predator Touch, már semmi sem gátolhatta meg abban a márkát, hogy igazi világhírnévre tegyen szert. Meglett ugyanis az első olyan világsztár, aki igazán híressé tette. Igaz, ehhez szükség volt egy kis csínytevésre is. A ’96-os Eb-n ugyan már jó páran használták az új Predator, mégis, már a torna után, a Premier League első körében, David Beckham tette igazán híressé, egy Wimbledon ellen lőtt félpályás góllal. Pedig bizony akkor elviekben neki még nem is lehetett volna ilyen cipellője. Csakhogy Beckham gondolt egyet, és elcsent egy párat az eredetileg Charlie Millernek szánt darabokból. A korabeli felvételeken még látszik is, hogy a cipőn a „Charlie” név virít.

Innováció

Mire 1998-hoz értünk, és megérkezett a Predator Accelerator, az Adidas már bátran mert újítani, tudta ugyanis, hogy a cipő népszerűsége töretlen. Ráadásul az Acceleratorral nem is lőtt mellé. Ez lett az első, a lábra anatómiailag tökéletesen illeszkedő cipő, amit egy aszimmetrikus fűzővel fűszerezett még meg a háromcsíkos márka – ezzel pedig jóval nagyobb lövőfelületet biztosított. Hogy ez mennyire lehetett jó húzás, arra csak annyit érdemes megjegyezni: ha a Franciaországot vb-címig vezető Zinedine Zidane-nak jó volt, akkor csak nem lehetett olyan rossz.

Adidas Predator Precision

Adidas Predator Precision – 2000

Az ezredforduló a Predatorok esetében is fontos pillanat volt, hiszen a 2000-ben megjelent Predator Precision sokáig az egész széria ikonikus darabja lett. E cipőben igyekezett ötvözni az Adidas a futballcsukák történetének technológiai újításait. Így született meg a Precision, amely egyfelől cserélhető stoplikkal került a polcokra, másfelől a Traxion technológiának köszönhetően a talplemez kialakításával a stoplikról a talp felé vezető nyomást sikerült eloszlatni a cipő alján. És, hogy egy futballszakmai siker is párosuljon az akkori újdonsághoz, David Trezeguet ilyen cipőben lőtte be az aranygól az olaszok elleni Eb-döntőben, és jutatta aranyéremhez Franciaországot.

Mondani sem kell, hogy az idő előrehaladtával sem hagyta el az Adidas a külsőt olyannyira jellemző dombormintát a Predatorokon, igaz, ahogy teltek az évek, úgy lett egyre finomabb a kidolgozás. És a kezdeti, ráspolyra emlékeztető „tüskék” után már inkább finom munkával kialakított irányítósávok jelentek meg a cipőkön. És ha már irányítósávok, nem lehet elmenni szó nélkül a mellett, hogy ezt az újítást – most már jogerősen is – egy magyar feltalálónak, bizonyos Oroszi Lászlónak köszönheti a futballvilág. Hogy miért fontos a „most már jogerősen is” megjegyzés? Azért, mert Oroszi volt az, aki a 200 –es évek elején indított pert az Adidas ellen, mivel állítása szerint a 2002-ben megjelent Predator Mania tervét ellopta tőle a német cég. A hosszadalmas, majd 15 évet átívelő pereskedés végén a bíróság kimondta, hogy valóban Oroszi tervét és szabadalmát bitorolta el a cég.

Adidas Predator Mania

Adidas Predator Mania – 2002

Persze érthető is, hogy Oroszi László nem akarta annyiban hagyni a dolgot, hiszen a Predator Mania az Adidas egyik legsikeresebb cipője lett. A felső bordázat mellett az osztott talplemez is komoly újítás volt, aminek hála, sokkal könnyebb lett a lábbeli elődeinél. A reklámozást illetően nem volt nehéz dolga az Adidasnak, hiszen olyan kiválóságok választották ezt a cipőt David Beckham mellett, mint Zinedine Zidane, Stevan Gerrard vagy Michael Ballack.

Pár évvel később, 2004-ben a Predator Pulse fejlesztésébe még a Calgary Egyetemet is bevonta az Adidas, ennek eredménye lett, hogy a cipő Power Pulse technológiával készült. Ez annyit tett, hogy a cipő összsúlyából 40 grammot áthelyeztek annak elejére, így az alaposan tesztelés után kiderült, hogy 3 százalékkal meg tudták növelni a leadott lövések erejét.

A Predatoroknak, érthető módon egyre csak nőtt a népszerűsége, így nincs mit csodálkozni azon, hogy 2006-ban, az Adidas Predator Absolute-ot a kor legnagyobb alakjai viselték. És elnézve a teljesség igénye nélkül összeállított névsort – Kaka, Beckham, Riquelme, Lampard, Gerrard, Zidane, Raul, Del Piero –, eddigre a márka gyakorlatilag egyet jelentett a hajszálpontos passzokkal, a mértani szabadrúgásokkal és a bombagólokkal.

Adidas Predator Power Swere_2007

Adidas Predator Power Swere – 2007

Így jutottunk el 2007-ig, amikor is, 13 évvel a Predator színre lépése után az Adidas bizonyos értelemben lezárt egy szériát. A Power Swere nevet viselő új darab volt ugyanis az utolsó olyan Predator, amely kengurubőr felsőrészből készült, és ez volt az utolsó olyan is, amelynek lehajtható volt a füle. A mellett azonban, hogy a Power Swere megjelenésében még a múlt felé húzott, már megjelent rajta egy jövőbe mutató újdonság is, méghozzá a Predator Zone habtechnológia. Ez az anyag a cipő felületén el tudta érni, hogy a labdával érintkezve pár ezred másodperccel tovább tartson a cipő és a játékszer kapcsolata, így még precízebb labdakezelést, és a rúgásoknál még nagyobb találati pontosságot biztosított.

Predator LZ -2012

Adidas Predator LZ – 2012

Predator LZ

Pár évnyi útkeresés után aztán 2012-ben húzott egy merészet az Adidas a Predator LZ-vel. Ellentétben ugyanis a majd húsz éves hagyománnyal, ezúttal nem az erő és a pontosság maximalizálására helyezte a hangsúlyt a fejlesztésnél, hanem a gyorsaságra és a pontosságra. Nem is véletlen, hogy a korábbi közel két évtized nagyjai után ezt a cipőt már nem egy nehézbombázó, hanem Andres Iniesta vitte sikerre. A tiki-taka nagymestere a Barcelonában és a spanyol válogatottban is a Predator LZ-t viselve bizonyította, hogy az olyan technikás, fifikás, sokat mozgó futballista számára, mint ő, ez a cipő a legjobb választás. Az azóta eltelt években pedig igazából az LZ alapötletét igyekszik tovább és tovább fejleszteni az Adidas. Mindezt úgy, hogy haladva a kor szellemével és trendjeivel, pár éve már megjelent a magasított bokájú változata is a Predatoroknak.

Az biztos, hogy az utóbbi 25 évben a Predator megannyiszor bizonyította már, hogy valóban igazi ragadozó. És nem csak a tiszteletet parancsoló megjelenésének köszönhetően…

Szerző: Szakács Miklós