Focivilág néven működik tovább a Fürge Nyuszi!
Kapcsolat
Bezárás

Menüpontjaink

 1. Heti akciók
 2. Bejelentkezés

Termékeink

 1. Raktárkisöprés
 2. Focicipők
 3. Focilabdák
 4. Focivilág Store
 5. Sztárcsapatok termékei
 6. Mez, nadrág, sportszár
 7. Melegítők
 8. Kabátok, dzsekik
 9. Táska
 10. Ruházati kiegészítők
 11. Aláöltözetek
 12. Pólók, nadrágok
 13. Kapusoknak
 14. Sípcsontvédõk
 15. Box csomagok
 16. Feliratozás, számozás
 17. Bírói felszerelés
 18. Edzés eszközök
 19. Kapuk, hálók
 20. Lelátó, kispad, öltöző, eredményjelző, gépek
 21. Fitness és egészségügyi termékek
 22. Kézi-Kosár-Röplabda
 23. Sportcipő, papucs
 24. Meccs és tréning szettek
 25. Katalógusok
Méret / kereső

Nagy foci, nagy pénz

Ki ne ismerné Puskás Ferenc szállóigévé vált mondatát. „Kis pénz, kis foci”. A megállapítás a maga egyszerűségével gyönyörködtet, hiszen ennél jobban azóta sem sikerült összefoglalnia senkinek a nagybani labdarúgás lényegét.

A nyári időszak, és a nemzetközi kupában szereplő magyar csapatok kapcsán azonban a tételt meg lehet fordítani. Az UEFA pénzdíjainak köszönhetően ugyanis, ha egy együttes, legyen az akár parányi méretű is Európa labdarúgó térképén, egy extra, akár kifutott eredménynek köszönhetően bizony busás hasznot termelhet magának.

Persze ez is csak viszonyítás kérdése. Mert, ami a magyar szemnek, akár csapatszinten is elképesztő összeg, az mondjuk egy topbajnokságban játszó sztárfocistának az ingerküszöbét nem biztos, hogy eléri. Az azonban biztos, hogy a Bajnokok Ligája és az Európa Liga selejtezőiben szereplő négy magyar csapat számára már az is egy nagyon szép bevételt generált, hogy az első kört sikerrel vették.

A Debrecen a 2009/10-es szezonban, máig utolsó BL-főtáblás magyar csapatként nagyjából 2,5 milliárd forintot kapott az UEFA-tól

Vegyük például a Fradit. A bajnoki címvédő a BL 1. selejtezőkörében csatlakozott a sorozathoz. Ezért az UEFA azon melegében 280 ezer Eurót, azaz nagyjából 92 millió forintot ad. És ez már akkor is járt volna a zöld-fehéreknek, ha a Ludogorec elleni párharc egyben a végállomást is jelentette volna számukra. Az FTC azonban továbbjutott, így újabb 380 ezer Euróval gazdagodott. Tekintettel arra, hogy a Valletta ellen jóval esélyesebbnek tűnik a magyar bajnok – ráadásul az első meccset hazai pályán meg is nyert a máltaiak ellen –, kizárólag hipotetikus jelleggel, de előlegezzük meg azt Szerhij Rebrov csapat számára, hogy a 3. selejtezőkörben is ott lesz. Amiért cserébe további 480 ezer Euró jár majd. Gyors fejszámolás, és máris kijön, hogy ebben az esetben máris több, mint 370 millió forintot hozott a konyhára a Ferencvárosnak a nemzetközi szereplés. Arról nem is beszélve, hogy ha még a selejtező play off köréig is eljutna az együttes, legrosszabb esetben is 4 millió Euró körüli összeg ütné a markát. Innen kiesve ugyanis azonmód az Európa Liga csoportkörében találná magát a magyar bajnok, amiért azonnal majd’ 3 millió Euró járna.

Amikor az FTC 1995-ben BL csoportkörbe jutott, még jóval kisebb összegek repkedtek egy-egy győzelem után

Azt azért persze mondanunk sem kell szinte, hogy az igazán nagy bizniszt a BL csoportköre jelentené. Ha ugyanis Európa legjobb 32 csapat közé sikerülne odaférni, már egy bálnányi méretű húsdarab kerülne a fazékból a Fradi elé, egy ilyen bravúr értéke ugyanis szám szerint 12,25 millió Euró. Legalábbis az UEFA pont ennyit ad a csoportkörbe jutó csapatoknak. Fejenként. És arról ne is beszéljünk, hogy ott egy-egy győzelem ára alkalmanként újabb 2,7 millió Euró.

Igen, ha most pörögnek a számok, és kattog a kalkulátor, az eredmény a következő: a Bajnokok Ligája csoportkörébe kerüléssel egy csapat, az 1. selejtezőkörből indulva közel 5,5 milliárd forintnak megfelelő Eurót kaszálhat. De maradjunk a földön, a jelenben. Az eddig összefocizott 370 millió forint sem kis pénz az FTC-nek, még ha tudjuk jól, hogy azért a fővárosiak ennek sokszorosából gazdálkodnak éves szinten. De 370 millió azért még így is, a legjobban kereső játékosai közül többnek is fedezi az éves bérét. Csak, hogy legyen mihez viszonyítani.

A Vidi (ma már Mol Fehérvár) tavaly kétszer is nyert az Európa-liga főtábláján, végül 10 millió Eurónál is többet keresett a nemzetközi porondon

Bár a második számú sorozat, az Európa-liga nagyságrendekkel kevesebbet fizet, azért a Honvéd, DVSC, Mol Fehérvár trió az első körös továbbjutással így is összeszedett magának 500-500 ezer Eurót. És ha a három csapat közül az egyiknek sikerülne bravúrral a csoportkörig küzdenie magát, azért forintban már ott is milliárdos tétel vándorolna az adott klub bankszámlájára. A fehérváriak például tavaly az EL csoportmeccseknek köszönhetően több, mint 10 millió Eurót, azaz 3 milliárdnál is több forintot kaszíroztak. Jelen állás szerint, az Európa-liga második selejtezőkörének első fordulója után a Fehérvárnak van a legnagyobb esélye arra, hogy további bevételeket generáljon magának, hiszen Marko Nikolics együttese előnyből várhatja a Vaduz elleni visszavágót.