Közel 20 millióan igényeltek már Eb-jegyet

Igaz, hogy a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság csak jövő júniusban veszi kezdetét, de a kontinenstorna mérkőzéseire máris hatalmas az érdeklődés. Ez az Eb lesz az első olyan, amelynek nem egy, hanem 12 ország ad majd otthont, ennyi különböző helyszínen – köztük a hamarosan elkészülő Puskás Ferenc Stadionban – rendeznek majd meccseket.

Az UEFA már az előző, 2016-os franciaországi torna előtt is egy olyan jegyértékesítési rendszert alkalmazott, amelynél igazából mindenkinek, aki szeretne eljutni az Eb egy-egy összecsapására, ugyanannyi esélye van belépőhöz jutni. Több szakaszban hirdet meg az európai szövetség jegyigénylési időszakokat, és az ezek alatt beérkező igénylők között sorsolás útján osztja szét a tiketteket.

Marco Rossi és  a magyar válogatott már járt az épülő Puskásban, de Eb-mecset is játszana ott

A jövő évi torna előtt idén nyáron, június 12. és július 12. között zajlott az első ilyen igénylési szakasz, amelyen az Eb összesen közel 3 milliónyi belépője közül 1,5 millióra lehetett jelentkezni. Az UEFA máris jelezte, hogy minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés az Európa-bajnoki mérkőzések iránt, hiszen 19,3 millió igénylés érkezett be a mögöttünk hagyott egy hónap során. Nem nehéz kiszámolni, ez tizenháromszoros túljelentkezés.

Mindez ráadásul úgy, hogy egyelőre az igénylők nem is lehetnek abban biztosak, milyen meccs lesz az, amire regisztráltak. A példa kedvéért, az ugyan már ismert, hogy a Budapesten mely napokon lesznek majd csoportmeccsek jövőre, azonban a novemberi sorsoláson derül majd csak ki, hogy a három találkozó közül melyik kettő lesz az, amelyen – kijutás esetén – a magyar válogatott szerepel majd. Merthogy a lebonyolítás szabálya az, hogy ha egy rendező ország csapat kvalifikálja magát az Eb-re, legalább két csoportmeccset saját pályáján játszhat. Lehet tehát, hogy akár mind a hármat, de az is elképzelhető, hogy csak kettőt.

Mindenesetre akik jegyet igényeltek, azok még pár hétig izgulhatnak, hogy vajon „kidobja-e” őket az UEFA rendszere, a sorsolást ugyanis valamikor július végén tartják majd. Ezt követően, legkésőbb augusztus közepéig emailben kapnak értesítést azok, akik jegyhez juthatnak, innentől pedig várhatóan 8-10 nap áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy kifizessék a tiketteket az igénylők.

Aki most esetleg lemarad az Eb-belépőkről, annak sem veszett el minden remény, ugyanis a torna sorsolását követőn, decemberben indul a következő igénylési időszak, az már kifejezetten azon nemzetek szurkolói számára, amelyek csapati ki is jutottak a 2020-as Európa-bajnokságra.

© Focivilág Pécs Kft. | 7622 Pécs, Bajcsy-Zs utca 9. mfsz 21-22. | +36 70 423-6044 | focipecs@furgenyuszi.hu | www.furgenyuszi.hu