Focivilág néven működik tovább a Fürge Nyuszi!
Kapcsolat
Bezárás

Menüpontjaink

 1. Heti akciók
 2. Bejelentkezés

Termékeink

 1. Raktárkisöprés
 2. Focicipők
 3. Focilabdák
 4. Focivilág Store
 5. Sztárcsapatok termékei
 6. Mez, nadrág, sportszár
 7. Melegítők
 8. Kabátok, dzsekik
 9. Táska
 10. Ruházati kiegészítők
 11. Aláöltözetek
 12. Pólók, nadrágok
 13. Kapusoknak
 14. Sípcsontvédõk
 15. Box csomagok
 16. Feliratozás, számozás
 17. Bírói felszerelés
 18. Edzés eszközök
 19. Kapuk, hálók
 20. Lelátó, kispad, öltöző, eredményjelző, gépek
 21. Fitness és egészségügyi termékek
 22. Kézi-Kosár-Röplabda
 23. Sportcipő, papucs
 24. Meccs és tréning szettek
 25. Katalógusok
Méret / kereső

Két évtizede hasít a Mercurial

A labdarúgás történetében akad egy pár nagyon fontos pillanat, amely alapjaiban változtatott meg addigi beidegződéseket, szokásokat. Igaz ez a forradalmian új játékrendszerekre, az innovatív taktikai megoldásokra, fontos szabályváltoztatásokra is. Vagy épp egy vadonat új sportszerre.

A Nike 1998-ban, Mercurial nevű cipőjével a piacra lépve épp egy ilyen pillanatot idézett elő, legalábbis, így bő két évtized távlatából már tudjuk, hogy így van. Mivel a típus legújabb darabja, a Superfly VII a közelmúltban jött ki, készítettünk egy kis összeállítást a Mercurial elmúlt 21 évétől.

 

1998 – Nike Mercurial 

A ’90-es évek egyik, ha nem legnagyobb sztárja a brazil gólvágó, Ronaldo volt. Ronaldo nem csak arról volt híres, hogy elképesztően érezte a kaput, de a gyorsaságát is sokan irigyelték. A Nike éppen ezért bevonta a kor sztárját egy új cipője, a Mercurial fejlesztésébe. Olyannyira, hogy a tervezés első pillanataitól kikérte a brazil zseni tanácsait. Ennek eredménye lett a Mercurial legelső modellje, amelyet 1998-ban, a franciaországi világbajnokságon próbált ki élesben Ronaldo. Már megjelenésében is elrugaszkodott az addig megszokott sablonoktól a csuka, de ami ennél sokkal fontosabb, az a súlya. Merthogy a Nike úgy gondolta, ha már van egy hihetetlenül gyors futballista, csinálni kell a lábára egy olyan cipőt, amely nem csak alkalmazkodik ehhez a sebességhez, hanem még segít is abban, hogy tovább gyorsulhasson. Ezt azzal érte el, hogy 1998-ban, a Mercurial lett minden idők legkönnyebb futballcipője. Ráadásképp pedig a pipás márka megalapozta a következő két évtized focicipő-trendjét is.

 

2002 – Nike Mercurial Vapor

A ’98-as vb után négy évvel Brazília már felért a csúcsra, és Ronaldo is nagyon jó szolgálatot tett a Nike-nak – és viszont is. Merthogy a sportszergyártó ebben az évben jelentkezett a Mercurial Vapor nevet viselő cipővel, ami kapott egy R9-es „becenevet” is. A Nike tovább csökkentette a lábbeli súlyát, ezzel még „gyorsabbá” téve azt. A törekvés minden fronton siker lett, hiszen nem elég, hogy Ronaldo az új cipőben sorozatban rugdosta a gólokat, de a Mercurial Vapor elképesztően kicsi plusz súlyt helyezett viselője lábára, mindössze 195 gramm volt a csuka súlya.

 

 

2004 – Mercurial Vapor II.


Több szempontból is változást hozott a 2004-es esztendő a Mercurial történetében. Az addigi reklámarc mellé egy újabb Ronaldo, a portugál Cristiano is arcát adta a márkához, és az első hat év gyorsaságot előtérbe helyező fejlesztései után egy finom irányváltás következett. A Mercurial Vapor II ugyanis főként a kényelemre helyezte a hangsúlyt. Ezért készült a korábbinál vékonyabb talplemezzel, és sokkal puhábban párnázott béléssel. Kinézetében nagy változást nem hozott a korábbi szériához képest – legfeljebb színében.

 

2006 – Nike Mercurial Vapor III

A Mercurial Vapor III 2006-ban igyekezett ráerősíteni a két évvel korábbi kényelmi szintre. Ezt egy technológiai újítással oldotta meg. A cipő felső részébe egy mikroszálas anyagot tettek, ennek köszönhetően jobban tudta felvenni viselője lábának formáját, mint bármelyik elődje.

 

2008 – Nike Mercurial Vapor IV

Formabontás terén szólt nagyot ez az év a Nike-nál. A Vapor IV-es szériája ugyanis olyan küllemmel került forgalomba, amelyet addig még nem látott a futballvilág. A fűző részt teljesen eltakarták a tervezők, ezzel pedig nem csak egy látványra is emlékezetes darabot sikerült létrehoznia az alkotóknak, de egy olyan cipőt sikerült a focipályákra szabadítaniuk, amelynél a labdakezelés egészen új értelmet nyert.

 

 

2009 – Nike Mercurial Vapor Superfly

A Mercurial Superfly-ok sorában az első, amivel mindjárt hatalmasat dobott a Nike. Ez volt az első olyan cipője a cégnek, amelynek felső részét Flywire technológiával készítettek. Ennek alapja egy vectran nevű anyag, amely a Nike saját fejlesztése (egy folyadékkristályos polimerből kicentrifugázva lehet létrehozni). A vectranból álló műszálas háló alkotja a cipő teljes felső részét, ezáltal nem csak könnyű és erős, de rendkívül ellenálló is lett a lábbeli. És a marketingjével sem volt gond, hiszen Cristinao Ronaldo lábán debütált.

 

2010 – Nike Mercurial Vapor Superfly II

A sebesség további növelése mellett a Superfly második „kiadásánál” a cipő és a talaj közti maximális tapadás elérése volt a cél. Ezt egy új megoldással érte el a Nike, méghozzá a SENSE technikájával. Gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a talajviszonyok függvényében a stoplikat pár miliméterrel lehetett hosszabbra, vagy épp rövidebbre engedni.

 

2012 – Nike Mercurial Vapor VIII

Melyik a legjobb cipő? Amiről viselés közben az ember meg is feledkezik, hogy a lábán van. Ez az elv vezérelte a Nike-ot a Vapor VIII-as megalkotásakor. A Mercurialokra egyébként is jellemző kicsi súly tovább csökkent, és a Vapor VIII felső boltozata is olyan kialakítással készült, hogy az még finomabban illeszkedjen a lábfejhez. Ezt az „észrevehetetlenséget” a Vapor VIII-nál a megjelenéssel azért igyekeztek ellensúlyozni, nagyon élénk színek választásával.

 

2013 – Nike Mercurial Vapor IX

Ahogy közeledünk a jelenhez, egyre inkább érezhető, hogy a Nike minden új Mercurial esetében igyekezett valami forradalmi újítást eszközölni. A Vapor IX sem lóg ki a sorból, ennél í típusnál használtak ugyanis először ACC bevonatot a cipő külsején. Ez a speciális kezelés olyan felületet eredményezett, amely nagyban javította a cipő és a labda közti kapcsolatot. Főként esős időjárási körülmények között csökkentette annak esélyét, hogy a játékszer megcsússzon a csukán. Kiváló reklámszöveg is dukált az újításhoz, a Nike ugyanis azzal dobta piacra a Vapor IX-et, hogy bőven elég, ha 11 ellenféllel kell megküzdenie egy játékosnak, legalább az elemekkel ne kelljen harcolnia játék közben.

 

 2014 – Nike Mercurial Superfly IV

Új év, újabb forradalmi innováció. Ráadásul rögtön kettő is. A Superfly IV-ben alkalmazták ugyanis először a cipő felső részében a Flyknit technológiát, amelynek lényege az volt, hogy a felső rész egyetlen darabból állt. A szőtt anyag így nem csak kényelmesebb és a lábformát sokkal jobban felvevő lett, de jelentősen nőtt a tartósság is. Ha pedig egy ilyen volumenű újítás nem lett volna elég, a fenti modellel első ízben dobott piacra magasított szárú, azaz Dynamic Fit gallérral rendelkező futballcipőt a Nike. Ez utóbbi újítás ráadásul az újkori focicipő történelem egyik legfontosabb stílusirányzatát alapozta meg.

 

2019 – Nike Mercurial Superfly VII

A Mercurialok eddigi 21 éves történetének utolsó momentuma a nemrég megérkezett Superfly VII és Vapor XIII. Megjelenésükben első ránézésre ugyan erőteljesen hajaznak a közvetlen elődökre, azonban a Nike ezúttal sem bízott semmit a véletlenre, és megint csak húzott egy merészet. A Flyknit technológia 360 fokos alkalmazásának bemutatkozása ugyanis a két új cipő. A klasszikus értelemben vett talplemez így gyakorlatilag el is tűnt, a cipő orra alatt egy Aerotrak zóna járul hozzá, hogy a kimondottan merev vázzal együtt még nagyobb tapadást biztosítson a cipőnek a pályán.

 

Látszik tehát, hogy majd egy emberöltő alatt honnan hova jutott el a Mercurial. Amely anno felvázolta a világnak, hogy a futballcipők bevett formuláit igenis felül lehet írni. A Mercurial mert nagyot álmodni, és látva az elmúlt húsz év fejlődéstörténetét és sikereit, az álmot valóságba is átültette.