Két évtizede hasít a Mercurial

A labdarúgás történetében akad egy pár nagyon fontos pillanat, amely alapjaiban változtatott meg addigi beidegződéseket, szokásokat. Igaz ez a forradalmian új játékrendszerekre, az innovatív taktikai megoldásokra, fontos szabályváltoztatásokra is. Vagy épp egy vadonat új sportszerre.

A Nike 1998-ban, Mercurial nevű cipőjével a piacra lépve épp egy ilyen pillanatot idézett elő, legalábbis, így bő két évtized távlatából már tudjuk, hogy így van. Mivel a típus legújabb darabja, a Superfly VII a közelmúltban jött ki, készítettünk egy kis összeállítást a Mercurial elmúlt 21 évétől.

 

1998 – Nike Mercurial 

A ’90-es évek egyik, ha nem legnagyobb sztárja a brazil gólvágó, Ronaldo volt. Ronaldo nem csak arról volt híres, hogy elképesztően érezte a kaput, de a gyorsaságát is sokan irigyelték. A Nike éppen ezért bevonta a kor sztárját egy új cipője, a Mercurial fejlesztésébe. Olyannyira, hogy a tervezés első pillanataitól kikérte a brazil zseni tanácsait. Ennek eredménye lett a Mercurial legelső modellje, amelyet 1998-ban, a franciaországi világbajnokságon próbált ki élesben Ronaldo. Már megjelenésében is elrugaszkodott az addig megszokott sablonoktól a csuka, de ami ennél sokkal fontosabb, az a súlya. Merthogy a Nike úgy gondolta, ha már van egy hihetetlenül gyors futballista, csinálni kell a lábára egy olyan cipőt, amely nem csak alkalmazkodik ehhez a sebességhez, hanem még segít is abban, hogy tovább gyorsulhasson. Ezt azzal érte el, hogy 1998-ban, a Mercurial lett minden idők legkönnyebb futballcipője. Ráadásképp pedig a pipás márka megalapozta a következő két évtized focicipő-trendjét is.

 

2002 – Nike Mercurial Vapor

A ’98-as vb után négy évvel Brazília már felért a csúcsra, és Ronaldo is nagyon jó szolgálatot tett a Nike-nak – és viszont is. Merthogy a sportszergyártó ebben az évben jelentkezett a Mercurial Vapor nevet viselő cipővel, ami kapott egy R9-es „becenevet” is. A Nike tovább csökkentette a lábbeli súlyát, ezzel még „gyorsabbá” téve azt. A törekvés minden fronton siker lett, hiszen nem elég, hogy Ronaldo az új cipőben sorozatban rugdosta a gólokat, de a Mercurial Vapor elképesztően kicsi plusz súlyt helyezett viselője lábára, mindössze 195 gramm volt a csuka súlya.

 

 

2004 – Mercurial Vapor II.


Több szempontból is változást hozott a 2004-es esztendő a Mercurial történetében. Az addigi reklámarc mellé egy újabb Ronaldo, a portugál Cristiano is arcát adta a márkához, és az első hat év gyorsaságot előtérbe helyező fejlesztései után egy finom irányváltás következett. A Mercurial Vapor II ugyanis főként a kényelemre helyezte a hangsúlyt. Ezért készült a korábbinál vékonyabb talplemezzel, és sokkal puhábban párnázott béléssel. Kinézetében nagy változást nem hozott a korábbi szériához képest – legfeljebb színében.

 

2006 – Nike Mercurial Vapor III

A Mercurial Vapor III 2006-ban igyekezett ráerősíteni a két évvel korábbi kényelmi szintre. Ezt egy technológiai újítással oldotta meg. A cipő felső részébe egy mikroszálas anyagot tettek, ennek köszönhetően jobban tudta felvenni viselője lábának formáját, mint bármelyik elődje.

 

2008 – Nike Mercurial Vapor IV

Formabontás terén szólt nagyot ez az év a Nike-nál. A Vapor IV-es szériája ugyanis olyan küllemmel került forgalomba, amelyet addig még nem látott a futballvilág. A fűző részt teljesen eltakarták a tervezők, ezzel pedig nem csak egy látványra is emlékezetes darabot sikerült létrehoznia az alkotóknak, de egy olyan cipőt sikerült a focipályákra szabadítaniuk, amelynél a labdakezelés egészen új értelmet nyert.

 

 

2009 – Nike Mercurial Vapor Superfly

A Mercurial Superfly-ok sorában az első, amivel mindjárt hatalmasat dobott a Nike. Ez volt az első olyan cipője a cégnek, amelynek felső részét Flywire technológiával készítettek. Ennek alapja egy vectran nevű anyag, amely a Nike saját fejlesztése (egy folyadékkristályos polimerből kicentrifugázva lehet létrehozni). A vectranból álló műszálas háló alkotja a cipő teljes felső részét, ezáltal nem csak könnyű és erős, de rendkívül ellenálló is lett a lábbeli. És a marketingjével sem volt gond, hiszen Cristinao Ronaldo lábán debütált.

 

2010 – Nike Mercurial Vapor Superfly II

A sebesség további növelése mellett a Superfly második „kiadásánál” a cipő és a talaj közti maximális tapadás elérése volt a cél. Ezt egy új megoldással érte el a Nike, méghozzá a SENSE technikájával. Gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a talajviszonyok függvényében a stoplikat pár miliméterrel lehetett hosszabbra, vagy épp rövidebbre engedni.

 

2012 – Nike Mercurial Vapor VIII

Melyik a legjobb cipő? Amiről viselés közben az ember meg is feledkezik, hogy a lábán van. Ez az elv vezérelte a Nike-ot a Vapor VIII-as megalkotásakor. A Mercurialokra egyébként is jellemző kicsi súly tovább csökkent, és a Vapor VIII felső boltozata is olyan kialakítással készült, hogy az még finomabban illeszkedjen a lábfejhez. Ezt az „észrevehetetlenséget” a Vapor VIII-nál a megjelenéssel azért igyekeztek ellensúlyozni, nagyon élénk színek választásával.

 

2013 – Nike Mercurial Vapor IX

Ahogy közeledünk a jelenhez, egyre inkább érezhető, hogy a Nike minden új Mercurial esetében igyekezett valami forradalmi újítást eszközölni. A Vapor IX sem lóg ki a sorból, ennél í típusnál használtak ugyanis először ACC bevonatot a cipő külsején. Ez a speciális kezelés olyan felületet eredményezett, amely nagyban javította a cipő és a labda közti kapcsolatot. Főként esős időjárási körülmények között csökkentette annak esélyét, hogy a játékszer megcsússzon a csukán. Kiváló reklámszöveg is dukált az újításhoz, a Nike ugyanis azzal dobta piacra a Vapor IX-et, hogy bőven elég, ha 11 ellenféllel kell megküzdenie egy játékosnak, legalább az elemekkel ne kelljen harcolnia játék közben.

 

 2014 – Nike Mercurial Superfly IV

Új év, újabb forradalmi innováció. Ráadásul rögtön kettő is. A Superfly IV-ben alkalmazták ugyanis először a cipő felső részében a Flyknit technológiát, amelynek lényege az volt, hogy a felső rész egyetlen darabból állt. A szőtt anyag így nem csak kényelmesebb és a lábformát sokkal jobban felvevő lett, de jelentősen nőtt a tartósság is. Ha pedig egy ilyen volumenű újítás nem lett volna elég, a fenti modellel első ízben dobott piacra magasított szárú, azaz Dynamic Fit gallérral rendelkező futballcipőt a Nike. Ez utóbbi újítás ráadásul az újkori focicipő történelem egyik legfontosabb stílusirányzatát alapozta meg.

 

2019 – Nike Mercurial Superfly VII

A Mercurialok eddigi 21 éves történetének utolsó momentuma a nemrég megérkezett Superfly VII és Vapor XIII. Megjelenésükben első ránézésre ugyan erőteljesen hajaznak a közvetlen elődökre, azonban a Nike ezúttal sem bízott semmit a véletlenre, és megint csak húzott egy merészet. A Flyknit technológia 360 fokos alkalmazásának bemutatkozása ugyanis a két új cipő. A klasszikus értelemben vett talplemez így gyakorlatilag el is tűnt, a cipő orra alatt egy Aerotrak zóna járul hozzá, hogy a kimondottan merev vázzal együtt még nagyobb tapadást biztosítson a cipőnek a pályán.

 

Látszik tehát, hogy majd egy emberöltő alatt honnan hova jutott el a Mercurial. Amely anno felvázolta a világnak, hogy a futballcipők bevett formuláit igenis felül lehet írni. A Mercurial mert nagyot álmodni, és látva az elmúlt húsz év fejlődéstörténetét és sikereit, az álmot valóságba is átültette.

 

 

 

© Focivilág Pécs Kft. | 7622 Pécs, Bajcsy-Zs utca 9. mfsz 21-22. | +36 70 423-6044 | focipecs@furgenyuszi.hu | www.furgenyuszi.hu