Griezmann és Lukaku is a Pumára esküszik

Ha a futballcipők kerülnek szóba, manapság a nagy bajnokságokat és nemzetközi versenysorozatokat figyelve a Nike és az Adidas, a darabszámokat tekintve feltétlenül fölényben van a többi a gyártóval szemben. És bár a legtöbb sztár valóban főként e két márka lábbelijeit viseli, azért nem kell nagyító után nyúlnunk, hogy találjunk mást is.

Ott van példának okáért a Puma. A német sportszergyártót nem nagyon kell bemutatni senkinek, hiszen a történelme legalább olyan jelentős, mint a nagyhírű „honfitárs” Adidasé, és a cipőkészítés kapcsán is igen fényes a múltja a márkának. A Puma ugyanis azon gyártók úttörői közé tartozik, akik egyéni szponzorként is felkaroltak egy-egy játékost hajdanán. Pelével kezdődött a sor, hogy aztán következzen később Eusébio, Johan Cruyff, Enzo Francescoli, Diego Maradona vagy épp Lotthar Matthäus. Pár évtizeddel ezelőtt még igazi nagyhatalom volt a Puma futballcipők terén, hiszen Eusébio, Allan Simonsen és Johan Cruyff és Matthäus révén aranylabdás játékosok sora esküdött az ő termékükre.

Ketten, a valaha volt legnagyobb játékosok közül, akik Puma cipőre esküdve nyertek Aranylabdát: Eusébio és Johan Cruyff

Ez a nagyhatalmi jelleg azóta talán csökkent valamelyest, de a jelen kor nagyipari futballjában is jócskán akadnak olyan sztárok, akik sem a pipából, sem a három csíkból nem kérnek, ha lábbeliről van szó. Ha például azt mondjuk, hogy Romelu Lukaku, Sergio Agüero és Luis Suárez, akkor ez a trió ugyanezzel a lendülettel összesen 54 Premier League-, és La Liga-gólt jelent az előző szezonban. És igen, mind a hárman Puma cipőt viselnek.

Bár Romelu Lukaku idén már az Inter mezében lőheti a gólokat, de csuka az marad a régi

De az idei átigazolási időszak egyik legnagyobbat szóló igazolása, az Atlético Madridtól a Barcelonához szerződő Antoine Griezmann is Puma-párti, akárcsak  David Silva, Marco Reus, vagy a negyven fölött a Juventushoz visszaigazoló veterán kapus, Gianluigi Buffon. A francia klasszis nemrég a Puma evoSPEED fantázianevű csukájában kápráztatta el a világot, ahhoz pedig, hogy e sorok olvasója is ebben a stoplisban rúghassa a bőrt, nem is kell messzire mennie, hiszen a Fürge Nyusziban is be tudja szerezni.  És ha megnézzük, hogy milyen topkategóriás játékosok futkároznak még ebben a márkában, akkor villámgyorsan össze tudnánk állítani egy olyan tizenegyet, amelyre könnyen lehetne akár a „világválogatott” jelzőt is biggyeszteni. Hiszen ki ne fogadna el egy Buffon – Chiellini, Godin, Kompany, Umtiti – David Silva, Griezmann, Reus – L. Suárez, Lukaku, Agüero kezdőcsapatot?

Ha tehát az ember épp cipővásárláson kezd gondolkodni, és sok-sok tanakodás után sem nagyon tud dönteni, hogy akkor most Nike, vagy Adidas legyen az új csuka, könnyen lehet, hogy a nevető harmadik, a Puma lesz a befutó.

© Focivilág Pécs Kft. | 7622 Pécs, Bajcsy-Zs utca 9. mfsz 21-22. | +36 70 423-6044 | focipecs@furgenyuszi.hu | www.furgenyuszi.hu