Focivilág néven működik tovább a Fürge Nyuszi!
Kapcsolat
Bezárás

Menüpontjaink

 1. Heti akciók
 2. Bejelentkezés

Termékeink

 1. Raktárkisöprés
 2. Focicipők
 3. Focilabdák
 4. Focivilág Store
 5. Sztárcsapatok termékei
 6. Mez, nadrág, sportszár
 7. Melegítők
 8. Kabátok, dzsekik
 9. Táska
 10. Ruházati kiegészítők
 11. Aláöltözetek
 12. Pólók, nadrágok
 13. Kapusoknak
 14. Sípcsontvédõk
 15. Box csomagok
 16. Feliratozás, számozás
 17. Bírói felszerelés
 18. Edzés eszközök
 19. Kapuk, hálók
 20. Lelátó, kispad, öltöző, eredményjelző, gépek
 21. Fitness és egészségügyi termékek
 22. Kézi-Kosár-Röplabda
 23. Sportcipő, papucs
 24. Meccs és tréning szettek
 25. Katalógusok
Méret / kereső

Futballtörténelmet írt a brazil kapus

Vajon hányan tudják elsőre, hogy kiről van szó, ha azt írjuk: Alisson Ramses Becker? Minden bizonnyal jó páran vakargatnák a fejüket, talán csak Brazíliában vágnák rá sokan a megfejtést.

Persze, ha segítünk kicsi, és hozzátesszük, hogy egy kapusról van szó, máris leeshet a tantusz. Igen, a Liverpool és a brazil válogatott hálóőrének, a világszerte leginkább szimplán csak Alissonként ismert portásnak a becsületes nevét írtuk le feljebb. Márpedig ha ő kerül szóba, akkor bizony a 2018/2019-e szezon kapcsán tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Ugyan, az már római évei alatt is kiderült róla, hogy kiváló képességekkel rendelkezik, posztján vitán felül a világ legjobbjai között érdemes emlegetni, a mögöttünk hagyott idényben azonban talán már egy lépcsőfokkal feljebb is lépett. Most ugyanis könnyen lehet akár amellett is érvelni, hogy nála jobb portás jelen pillanatban nemigen akad ezen a bolygón.

Alisson nem csak megbízható, de a bravúrokat is szállítja

Azt a klubszezon közben figyelhettük, milyen sokat számít, ha egy sztárcsapatnak nem a kapusposzt a leggyengébb pontja. A Liverpool egy évvel ezelőtt a német Loris Karius kiadós bakijai miatt bukott egy BL-döntőt, aztán tavaly nyáron érkezett Alisson, és vele együtt egy hatalmas adagnyi tartás. Nem lehet azt állítani, hogy kizárólag miatta jutott fel idén a csúcsra a BL-ben a Pool, de az elvitathatatlan tény, hogy a sorozat legjobb kapusának járó Aranykesztyűt ő nyerte el, méghozzá teljes joggal. Sőt, bár csapata a Premier League-ben, óriási küzdelemben végül alulmaradt a Manchester Cityvel szemben, és „csak” második lett a bajnokságban, a legjobb kapuvédőnek itt is a brazilt találták a döntéshozók. Ha pedig mindez nem lett volna elég, Alisson a vasárnap véget ért Copa Américán is rengeteget tett hozzá ahhoz, hogy Brazília, története során kilencedik alkalommal is elhódítsa a trófeát. Talán már felesleges is írni, itt is ő lett a legjobb kapus – igaz, mivel az egész tornán csupán egyetlen gólt kapott, azt is a döntőben Peru ellen tizenegyesből, nem is kell ezen csodálkozni. Az, hogy egy szezonon belül három jelentős sorozatban is Aranykesztyűt nyert, egyedülálló dolog. A futballtörténelemben ugyanis még soha, egyetlen kapusnak sem jött össze ez a bravúr.

Bár még csak 26 éves, de már bombabiztos helye van a brazil válogatott kapujában is

Alisson idén vált igazi világklasszissá. Nem is csoda, hogy némelyek már arról susmorognak, hogy az év végi Aranylabda-szavazáson, akár még labdába is rúghat. Kár róla vitatkozni, teljesítményével maximálisan rászolgált arra, hogy a futball legrangosabb egyéni elismerése kapcsán szóba kerüljön a neve. Ismerve azonban az Aranylabda-szavazás hagyományait, nagy kérdés, hogy ténylegesen lehet-e esélye elnyerni kapusként a díjat. Ezzel kapcsolatban egyébként Alisson irigylésre méltóan szerényen nyilatkozva csak annyit mondott, hogy rengeteg kiváló futballista van, aki az Aranylabdára hajt, de ő maga csak egy kapus…

Akárhogy is, az biztos, hogy Alisson előtt még nagyon sok esztendő állhat, hogy egyszer akár tényleg eljusson eddig a mérföldkőig is. Merthogy jelenleg még szemtelenül fiatal, mindössze 26 éves, ami alulról még csak meg sem közelíti az ideálisnak mondott kapuskort. Érdekes belegondolni, hogy 32-33 évesen, sokévnyi plusszban felszedett rutinnal mire lehet majd képes, ha már ma is meghatározó alakja a világ kapustársadalmának.