Futballtörténelmet írt a brazil kapus

Vajon hányan tudják elsőre, hogy kiről van szó, ha azt írjuk: Alisson Ramses Becker? Minden bizonnyal jó páran vakargatnák a fejüket, talán csak Brazíliában vágnák rá sokan a megfejtést.

Persze, ha segítünk kicsi, és hozzátesszük, hogy egy kapusról van szó, máris leeshet a tantusz. Igen, a Liverpool és a brazil válogatott hálóőrének, a világszerte leginkább szimplán csak Alissonként ismert portásnak a becsületes nevét írtuk le feljebb. Márpedig ha ő kerül szóba, akkor bizony a 2018/2019-e szezon kapcsán tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Ugyan, az már római évei alatt is kiderült róla, hogy kiváló képességekkel rendelkezik, posztján vitán felül a világ legjobbjai között érdemes emlegetni, a mögöttünk hagyott idényben azonban talán már egy lépcsőfokkal feljebb is lépett. Most ugyanis könnyen lehet akár amellett is érvelni, hogy nála jobb portás jelen pillanatban nemigen akad ezen a bolygón.

Alisson nem csak megbízható, de a bravúrokat is szállítja

Azt a klubszezon közben figyelhettük, milyen sokat számít, ha egy sztárcsapatnak nem a kapusposzt a leggyengébb pontja. A Liverpool egy évvel ezelőtt a német Loris Karius kiadós bakijai miatt bukott egy BL-döntőt, aztán tavaly nyáron érkezett Alisson, és vele együtt egy hatalmas adagnyi tartás. Nem lehet azt állítani, hogy kizárólag miatta jutott fel idén a csúcsra a BL-ben a Pool, de az elvitathatatlan tény, hogy a sorozat legjobb kapusának járó Aranykesztyűt ő nyerte el, méghozzá teljes joggal. Sőt, bár csapata a Premier League-ben, óriási küzdelemben végül alulmaradt a Manchester Cityvel szemben, és „csak” második lett a bajnokságban, a legjobb kapuvédőnek itt is a brazilt találták a döntéshozók. Ha pedig mindez nem lett volna elég, Alisson a vasárnap véget ért Copa Américán is rengeteget tett hozzá ahhoz, hogy Brazília, története során kilencedik alkalommal is elhódítsa a trófeát. Talán már felesleges is írni, itt is ő lett a legjobb kapus – igaz, mivel az egész tornán csupán egyetlen gólt kapott, azt is a döntőben Peru ellen tizenegyesből, nem is kell ezen csodálkozni. Az, hogy egy szezonon belül három jelentős sorozatban is Aranykesztyűt nyert, egyedülálló dolog. A futballtörténelemben ugyanis még soha, egyetlen kapusnak sem jött össze ez a bravúr.

Bár még csak 26 éves, de már bombabiztos helye van a brazil válogatott kapujában is

Alisson idén vált igazi világklasszissá. Nem is csoda, hogy némelyek már arról susmorognak, hogy az év végi Aranylabda-szavazáson, akár még labdába is rúghat. Kár róla vitatkozni, teljesítményével maximálisan rászolgált arra, hogy a futball legrangosabb egyéni elismerése kapcsán szóba kerüljön a neve. Ismerve azonban az Aranylabda-szavazás hagyományait, nagy kérdés, hogy ténylegesen lehet-e esélye elnyerni kapusként a díjat. Ezzel kapcsolatban egyébként Alisson irigylésre méltóan szerényen nyilatkozva csak annyit mondott, hogy rengeteg kiváló futballista van, aki az Aranylabdára hajt, de ő maga csak egy kapus…

Akárhogy is, az biztos, hogy Alisson előtt még nagyon sok esztendő állhat, hogy egyszer akár tényleg eljusson eddig a mérföldkőig is. Merthogy jelenleg még szemtelenül fiatal, mindössze 26 éves, ami alulról még csak meg sem közelíti az ideálisnak mondott kapuskort. Érdekes belegondolni, hogy 32-33 évesen, sokévnyi plusszban felszedett rutinnal mire lehet majd képes, ha már ma is meghatározó alakja a világ kapustársadalmának.

© Focivilág Pécs Kft. | 7622 Pécs, Bajcsy-Zs utca 9. mfsz 21-22. | +36 70 423-6044 | focipecs@furgenyuszi.hu | www.furgenyuszi.hu