Focivilág néven működik tovább a Fürge Nyuszi!
Kapcsolat
Bezárás

Menüpontjaink

 1. Heti akciók
 2. Bejelentkezés

Termékeink

 1. Raktárkisöprés
 2. Focicipők
 3. Focilabdák
 4. Focivilág Store
 5. Sztárcsapatok termékei
 6. Mez, nadrág, sportszár
 7. Melegítők
 8. Kabátok, dzsekik
 9. Táska
 10. Ruházati kiegészítők
 11. Aláöltözetek
 12. Pólók, nadrágok
 13. Kapusoknak
 14. Sípcsontvédõk
 15. Box csomagok
 16. Feliratozás, számozás
 17. Bírói felszerelés
 18. Edzés eszközök
 19. Kapuk, hálók
 20. Lelátó, kispad, öltöző, eredményjelző, gépek
 21. Fitness és egészségügyi termékek
 22. Kézi-Kosár-Röplabda
 23. Sportcipő, papucs
 24. Meccs és tréning szettek
 25. Katalógusok
Méret / kereső

Ezt kell tudni az aláöltözetről

Melyik futballista ne járt volna már úgy így október elején, hogy amikor reggel megérezte a csípős, hűvös levegőt, magában már szinte el is döntötte: ő bizony nem indul el ma edzésre.

Pedig szerencsére már rég vége azoknak az időknek, amikor a régről megmaradt, tán még a tesóktól örökölt, kopottas feliratú pamutpólót kellett felhúzni a mez alá, amolyan extra melegítés gyanánt. Mert bizony valljuk be, az aláöltözetek kissé már avíttas változata bizony sok mindenre jó volt, csak épp arra, nem ami a célja lett volna: hogy melegen tartson. Beleizzadtunk, a súlya arányosan nőtt a belőlünk kiszivárgó verejtékkel, és egy pont után, ha a metsző szél megcsapta a hátunkat, bizony sokkal inkább hűtőként funkcionált, mintsem melegen tartó ruhadarabként.

Jó ideje azonban már rájöttek a gyártók is arra, hogy a pamut – bár sok mindenre kiváló –, alkalmatlan arra, hogy aláöltözetként funkcionáljon. Éppen ezért a szintetikus anyagok kerültek előtérbe a sport aláöltözetek megalkotásának folyamatában. Mára pedig szinte már evidencia, hogy ezen ruházati darabok szintetikus anyagból készülnek.

És ha már szintetikus, az is általánosan mondható, hogy főként poliészterből készítik az aláöltözeteket, ahhoz kisebb részben „kevernek” olyan kiegészítő anyagokat, amelyek a textil egy-egy tulajdonságában – például rugalmasságában – képeznek hozzáadott értéket. A poliészter mellett, épp ilyen megfontolásból leggyakrabban az elasztán, a nylon és a spandex szokott megjelenni.

Az alábbiakban összeszedtük, hogy miért is éri meg szintetikus anyagból készült aláöltözetet húznunk magunkra.

Előnyei

Légáteresztés:

A nagyobb részt poliészterből készült aláöltözetek egyik legnagyobb előnye a pamutból, vagy selyemből készült „társaikkal” szemben, hogy lélegzik! Nem engedi, hogy az izzadás hatására bepárásodjon a ruházat, hiszen a verejtéket kivezeti az anyag külső felére, így sokkal gyorsabban tud elpárologni az izzadság.

Száradás:

Épp a fenti tulajdonságának köszönhetően sokkal gyorsabban szárad, mint bármely másik anyag. Ez már csak azért is így van, mert ellentétben mondjuk a pamuttal, ami a saját súlyának több, mint egyharmadát képes magába szívni az izzadás során, a szintetikus anyag magába alig szív fel nevdességet.

Rugalmasság:

Ha osztályozni kellene ezt a tulajdonságát, akkor csillagos ötöst érdemelne. Elsősorban az elasztánnak és a spandexnek köszönhetően széthúzás után is megtartja eredeti alakját, méretét. Nem kell tehát attól tartanunk, hogy kinyúlt ruhadarabban kell edzésre mennünk pár alkalom után.

 

Amire oda kell figyelni

Hőszabályozás:

Bár melegebb, párás időben messze a legjobb anyag a szintetikus, ugyanakkor hűvös, szeles időben nagyon fontos, hogy ténylegesen aláöltözetként használjuk, tehát kerüljön fölé más ruhadarab is! Kiváló légáteresztő képessége miatt ugyanis, ha fölötte nincs más ruhadarab, könnyen megfázhatunk, ha közvetlenül fújja a szél.

Szagok:

Biztos ismerősek az izzadás után jelentkező kellemetlen szagok. Ezekért a bőrön és a ruhánkon megtelepedő baktériumok a felelősek. Mivel a poliészter aláöltözet kivezeti a ruha felszínére az izzadságot, így a baktériumok is meg tudnak telepedni rajta, viszonylag gyorsan. Ez ellen azonban könnyen tehetünk: érdemes minden egyes használat után kimosni az aláöltözetünket. Így nem csak jó szolgálat tesz majd nekünk a ruhadarab edzés közben, hanem a szagoktól is meg tudjuk kímélni magunkat, és a környezetünket.