Focivilág néven működik tovább a Fürge Nyuszi!
Kapcsolat
Bezárás

Menüpontjaink

 1. Heti akciók
 2. Bejelentkezés

Termékeink

 1. Raktárkisöprés
 2. Focicipők
 3. Focilabdák
 4. Focivilág Store
 5. Sztárcsapatok termékei
 6. Mez, nadrág, sportszár
 7. Melegítők
 8. Kabátok, dzsekik
 9. Táska
 10. Ruházati kiegészítők
 11. Aláöltözetek
 12. Pólók, nadrágok
 13. Kapusoknak
 14. Sípcsontvédõk
 15. Box csomagok
 16. Feliratozás, számozás
 17. Bírói felszerelés
 18. Edzés eszközök
 19. Kapuk, hálók
 20. Lelátó, kispad, öltöző, eredményjelző, gépek
 21. Fitness és egészségügyi termékek
 22. Kézi-Kosár-Röplabda
 23. Sportcipő, papucs
 24. Meccs és tréning szettek
 25. Katalógusok
Méret / kereső

Ezért kell műfűhöz a műfüves cipő

A labdarúgás világában egyre gyakrabban használt, és egyre inkább elfogadott a műfüves borítás. Míg jó másfél-két évtizede még olyan ritka volt a műfüves focipálya, mint a fehér holló, mára már szinte alapkövetelménnyé kezd válni, hogy egy magára valamit is adó csapatnak legyen egy ilyen „játszótere” is.

Az év bármely időszakában jó szolgálatot tud tenni egy megfelelő minőségű műfüves borítás, azonban kétségtelen, hogy ilyenkor, az új év elején értékelődik fel a jelentősége igazán. Januárban ugyanis minden szinten kezdetét veszi a felkészülési időszak, és amikor a füves pályát épp tönkretenni készül a nyálkás, nedves, olykor havas időjárás, akkor jön igazán jól az alternatív megoldás.

Már a gyerekeknél is nagyon oda kell figyelni, hogy a megfelelő cipőtípust használják

A műfüves pálya azonban speciális, kifejezetten erre a talajtípusra fejlesztett cipőt is igényel! Lássuk tehát, mit kell tudni a műfüves cipőkről.

A nagy gyártók, a Nike és a Adidas is TF jelzéssel látja el az ilyen lábbeliket. Ha tehát a műfű világában még nem túl jártas futballista besétál a boltba, hogy vegyen egy cipőt, a „TF”-et keresse!

Megjelenésükben a műfűre készült cipők egyfajta átmenetet képeznek a stoplis, és a teremcipők között, hiszen igaz ugyan, hogy nem sima a talpuk, azonban a jellegzetes, nagy, éles stoplik sem fedezhetőek fel rajta. Sok, apró gumibarázda áll ki a TF-cipők talpából, éppen ezért nevezi a fociköznyelv „hernyótalpas” cipőnek. Ez a barázdált talp biztosítja az ideális tapadást a gumigranulátummal felszórt műfüves felületen.

Hernyótalpas Nike focicipők

Ami nagyon fontos, hogy akárcsak a teremcipőknél, műfüves társaiknál is óriási hangsúlyt kap a fejlesztés során a megfelelő csillapítás, hiszen a műfű talán az a borítás, amely leginkább igénybe veszi, adott esetben kikezdheti az izületeket. Éppen ezért a Nike és az Adidas is rengeteg energiát feketetett abba az utóbbi években, hogy műfüves cipőiket tökéletes csillapítással alkossák meg. Sok esetben más sportágakból, a futásból vagy épp a szintén nem túlzottan izületbarát kosárlabdából emeltek át olyan technológiai fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően a lábra a talajról visszaható erőket jelentős mértékben képesek tompítani a TF-cipők. Ezt egyébként nem csak a talpbetét rész kialakításával, hanem a fentebb már jellemzett hernyótalpnak is köszönhetően érik el. Ellentétben ugyanis a stoplis cipőkkel, itt sokkal több apró „tüskeszerű” kiemelkedés biztosítja azt, hogy az erőhatások sokkal nagyobb felületen oszolhassanak szét a talpon.

Műfüves Adidas focicipők

Jól látszik a képen, miben különbözik a TF jelzéssel ellátott műfüves cipő talpa a többi talajtípusra ajánlott cipőkétől

Sok műfüves cipőre ma már az is jellemző, hogy a gyártás során az orr részt egy kicsit megemelik. Ennek oka egészen prózai. Így ugyanis a cipő külső elülső része – amely értelem szerűen nagyon sok behatásnak van kitéve a műfüves körülmények között, ahol minden érintés a talajjal jelentős surlódással jár – nem ég ki, illetve a varrás is sokkal nehezebben adja meg magát, így gumigranulátum sem tud a cipőbe kerülni.

Végezetül arról se feledkezzünk meg, hogy nem kizárólag saját testi épségünk, izületeink egészsége miatt fontos TF jelzésű cipőben műfűre mennünk. Ugyanis ha természetes fűre való, stoplis csukában üldöznénk a labdát a műfüvön, az bizony a talajban is komoly károkat tehet.