Focivilág néven működik tovább a Fürge Nyuszi!
Kapcsolat
Bezárás

Menüpontjaink

 1. Heti akciók
 2. Bejelentkezés

Termékeink

 1. Raktárkisöprés
 2. Focicipők
 3. Focilabdák
 4. Focivilág Store
 5. Sztárcsapatok termékei
 6. Mez, nadrág, sportszár
 7. Melegítők
 8. Kabátok, dzsekik
 9. Táska
 10. Ruházati kiegészítők
 11. Aláöltözetek
 12. Pólók, nadrágok
 13. Kapusoknak
 14. Sípcsontvédõk
 15. Box csomagok
 16. Feliratozás, számozás
 17. Bírói felszerelés
 18. Edzés eszközök
 19. Kapuk, hálók
 20. Lelátó, kispad, öltöző, eredményjelző, gépek
 21. Fitness és egészségügyi termékek
 22. Kézi-Kosár-Röplabda
 23. Sportcipő, papucs
 24. Meccs és tréning szettek
 25. Katalógusok
Méret / kereső

Eredeti, vagy másolat?

A címben szereplő kérdés sokszor merül fel bennünk, ha épp egy vásárban sétálva meglátjuk a világ nagy futballnemzeteinek, klubbcsapatainak mezeit. Nincs is ebben semmi különös. Amikor azonban nagymúltú versenysorozatok trófeái kapcsán sejlik fel ez a gondolat, akkor azért megállunk egy pillanatra.Ellopták, meglett, de nem az

Márpedig bizony bőven van lehetőség a megállásra. Hogy ne szaladjunk nagyon messzire, itt van rögtön a Labdarúgó Magyar Kupa megnyeréséért járó trófea. A sorozat első kiírása még 1909-ben rajtolt el, és az igazat megvallva jó 64 éven át nem igazán mozgatta meg a közvéleményt, hogy mi a helyzet magával a kupával. Ekkor azonban, kicsivel azt követően, hogy a Ferencváros megnyerte az 1973-as sorozatot, a kiállítási helyéről valaki ellopta a trófeát, amely már elő sem került többé. Az FTC persze gyorsan gondoskodott a pótlásról, készíttetett egy másolatot, így a következő évben már az új kupát hódította el a győztes.

Az eredeti Magyar Kupa egyik másolata a sok közül

 

Érdekes történet? Csak, mert itt még nincs vége! Újabb 36 évet kell csupán előre ugrani az időben. Az MLSZ akkori elnöke, Kisteleki István egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nyomára akadt a rég elveszettnek hitt kupának, amit saját pénzén megvásárolt, majd a szövetségnek ajándékozta, így a kupa ismét visszakerült oda, ahova mindig is tartozott. Később kiderült, hogy az egyik árverezős online felületen kínálta eladásra  egy ismeretlen a a 73 óta kámforrá vált serleget. A legenda szerint Kistelekinek már-már krimibe illő körülmények között kellett ahhoz külföldre utaznia, hogy nagy titokban lebonyolíthassák az adás-vételt. A tranzakció azonban végül megtörtént, így mindenki megnyugodhatott. Csakhogy, nem sokkal később kiderült, ez a kupa sem az a kupa, amit 36 évvel korábban meglovasítottak. Hogy jöttek rá? A méretéből. Mert igaz ugyan, hogy a kupasorozat már 1909 óta zajlik, azonban az eredeti trófeát legelőször csak 1923-ban kapta meg a győztes, addig az MTK és a Fradi – merthogy ebben az időben csak e két csapat nyert kupát –, pusztán a dicsőségben fürödhetett. Azonban 23-ban, amikor az MLSZ elkészítette a kupát, csináltatott két kicsinyített másolatot is, amelyeket a két fővárosi klubnak ajándékozott, a korábbi évek sikereiért cserébe. Az MTK „replicája” azonban a háborúk során elveszett. És 2009-ben, a nagy visszavásárlás során ezt a kicsinyített másolatot szerezte „vissza” Kisteleki.Egyszer meglett, egyszer nem

Ami kicsiben a Magyar Kupa-mizéria volt, azt a 60-as években a világbajnoki győzelemért járó trófeával élték át a FIFA illetékesei nagyban. Nehogy bárki is mostani vb-serlegre gondoljon, ezek a sorok annak az elődjéről szólnak, becsületes nevén a Jules Rimet kupáról. Névadója a FIFA elnöke volt, nem nehéz kitalálni, magát a serleget is a derék sportvezető találta ki. Igazából a kupa 1930-as szolgálatba állásától kezdve elég sokáig nem volt semmi probléma. Aztán elérkezett az 1966-os esztendő, és az angliai világbajnokság. A torna rajtja előtt kicsivel veszett nyoma a Westminsterben kiállított Rimet kupának, lett is nagy ijedelem. Akkor meg pláne, amikor kicsivel később az angol szövetség elnöke kapott egy csomagot postán, benne a vb-trófea egy darabjával, és egy levéllel, amelyben a serlegrabló 15 ezer fontos váltságdíjat követelt, ellenkező esetben a kupa beolvasztását helyezte kilátásba.

Így nézett ki a Jules Rimet Kupa, amelyet 1983 óta nem látott senki

 

Egészen szürreális a történet, de ez még mind semmi. A rablót ugyanis elkapták, viszont a Rimet kupának se híre, se hamva nem volt sehol. Amikor már épp kezdtek volna megbarátkozni a FIFA-nál is a gondolattal, hogy tényleg olvadt fém lett az ereklyéből, akkor jött a megmentő – egy hosszú szőrű skót juhász keverék, Pickles személyében. Igen, egy kutya talált rá a kupára egy parkban. Ennek aztán mindenki örült, hiszen a vb-győztes megkaphatta a serleget, a FIFA és az Angol szövetség megmenekült a totális balamától, Pickles gazdája 6 ezer font megtalálói díjban részesült, az eb pedig Nagy-Britannia egyik leghíresebb jószága lett egy csapásra.

A Rimet kupa pedig 4 évvel később nyugodtan mehetett nyugdíjba. Brazília 1970-ben ugyanis már harmadszor nyerte el a vb-címet, így a nemzetközi szövetség végleg odaadta azt a Selecaonak. Azonban 13 évnyi nyugalom után a kupát ismét ellopták, immáron új otthonából, Brazíliából – és mind a mai napig elő sem került.
Semmi extra, csak egy sima lopás

A fenti történetekhez képest egészen prózai sorsa lett a világ legnagyobb múltú, 1872 óta futó labdarúgósorozata, a FA Kupa eredeti trófeájának. A serleg nem volt hosszú életű ebben a minőségében, ugyanis csupán 1895-ig bírta a kiképzést.  Az ezt megelőző szezon kupagyőztese, az Aston Villa együttese állította azt ki Birmingham-ben, azonban egy nap arra virradt, hogy a vitrinje üres volt. Szőrén-szálán eltűnt. Hogy pontosan mi történt, sosem derült ki, mivel azóta sincs meg, de nyilván ebben az esetben nagyon képzett tolvajokkal volt dolga az aktuális kupának.

Már 1896 óta ezt a trófeát kapja meg az FA Kupa győztese

 

A nagy ünneplésnek ára van

A ma is használatos, jellegzetes, arany színű vb-trófea esetében már jóval előrelátóbbak voltak a FIFA döntéshozói. Ellentétben ugyanis elődjével, ezt már nem nagyon adja ki a kezéből a nemzetközi szövetség. Amióta szolgálatban van, az aktuális vb-győztes csak a másolatát kapja meg „elvitelre”, az eredeti darab állandó tartózkodási helye a FIFA székházában van. Persze azért másolat ide vagy oda, nem árt, ha a világbajnok vigyáz az örökbe kapott másolatra. Így járt ugyanis pórul Németország válogatottja. Miután 2014-ben, Argentínát legyőzve elhódította a vb címet, a jogosan járó serleget pedig elvitte haza, a nagy ünneplés közepette bizony elejtette azt valaki. A kupa meg is sérült, igaz a hírek szerint a Nationalelf kiváló szakembereket alkalmazott a csorba kiköszörülésére.

 

Ez a jelenleg is használt világbajnoki trófea, aminek csak a másolatát kapják meg a győztesek