Focivilág néven működik tovább a Fürge Nyuszi!
Kapcsolat
Bezárás

Menüpontjaink

 1. Heti akciók
 2. Bejelentkezés

Termékeink

 1. Raktárkisöprés
 2. Focicipők
 3. Focilabdák
 4. Focivilág Store
 5. Sztárcsapatok termékei
 6. Mez, nadrág, sportszár
 7. Melegítők
 8. Kabátok, dzsekik
 9. Táska
 10. Ruházati kiegészítők
 11. Aláöltözetek
 12. Pólók, nadrágok
 13. Kapusoknak
 14. Sípcsontvédõk
 15. Box csomagok
 16. Feliratozás, számozás
 17. Bírói felszerelés
 18. Edzés eszközök
 19. Kapuk, hálók
 20. Lelátó, kispad, öltöző, eredményjelző, gépek
 21. Fitness és egészségügyi termékek
 22. Kézi-Kosár-Röplabda
 23. Sportcipő, papucs
 24. Meccs és tréning szettek
 25. Katalógusok
Méret / kereső

Brazília otthon hibátlan, Peru még nem bukott el döntőt

Magyar idő szerint vasárnap éjszaka, 22 órától játsszák le a 2019-es Copa América fináléját, amelybe a rendező Brazília mellett nem kis meglepetésre Peru együttese jutott be. A döntő előtt a kérdés tehát alapvetően az, hogy a brazilok kilencedszer, vagy a peruiak harmadszor hódítják-e el a trófeát?

Első ránézésre nem tűnik nehéznek a választás a két lehetőség közül, hiszen Brazília egyértelmű favoritnak számít. Elég, ha csak az idei torna csoportkörét nézzük. Ott ugyanis találkozott egymással a két együttes, és kiütéses, 5-0-s brazil győzelem született.  Míg Brazília csoportelsőként, addig Peru csak harmadikként tutodd továbblépni a legjobb nyolc közé.

Peru játékosai nem véletlenül lógatták az orrukat az idei torna csoportkörében, 5-0-ra kaptak ki Brazíliától

Igen ám, csakhogy a múltat egy kicsit áttanulmányozva azért árnyaltabbá válik a kép. Kezdjük azzal, ami a hazai pályán szereplő brazilok mellett szól. Igen, már meg is van az első ilyen dolog. Az, hogy Brazíliában rendezik az idei Copát. A rengeteg brazil szurkoló, az, hogy otthonosan érezhetik magukat Tité tanítványai már eleve óriási előnyt jelent, akad azonban egy olyan statisztikai adat, amely még reménykeltőbbi teszi Brazília számára a közelgő döntőt. Ezt megelőzően ugyanis a torna történetében négy alkalommal (1919, 1922, 1949, 1989) rendezték a szamba országában a Copa Américát, és a brazilok mind a négyszer otthon is tartották az aranyérmet, még ha ez nem is mindig ment egyszerűen. Az első három alkalommal még körmérkőzéses rendszerben rendezték a tornát, és a sorozat végén mindannyiszor pluszmeccset kellett játszania ahhoz a braziloknak, hogy elsők legyenek. Az első, 1919-es siker alkalmával Uruguay csapatával végeztek azonos ponttal, így jöhetett az előre nem tervezett döntő, amelyet hosszabbítás után húztak be 1-0-ra. Három évvel később bonyolódott a dolog, ugyanis ekkor hármas holtverseny alakult ki, 1922-ben azonban az uruk visszaléptek, így Brazília–Paraguay döntő következhetett, amely sima, 3-0-s hazai sikert hozott. A következő hazai tornagyőzelem ’49-ben jött. Itt újfent Paraguay volt a döntős rivális, megint csak azonos pontszámot hozó „csoportkör” után. Nagyon érdekes, hogy miután a körmérkőzések utolsó fordulójában Paraguay 2-1-re legyőzte a brazilokat, három nappal később, a fináléban már esélye sem volt a hazaiak ellen, 7-0-ra mosta le Brazília őket. Ezt az aranyat negyven szűk esztendő követte, ugyanis legközelebb 1989-ben jutott fel ismét a csúcsra a Selecao – naná, hogy újra hazai környezetben. Ez volt addigi legsimább elsősége. Új lebonyolítás volt már a Copán. A  csoportkört az élen zárta a későbbi győztes, majd egy négyes döntő következett, amelyben mind a három meccsét megnyerve lett első.

A negyven év után, 1989-ben Copa Américát nyerő brazil válogatott

A negyven éves aranynélküliséget megtörő ’89-es első hely után már nagyobb gyakorisággal jöttek a sikerek, hiszen 1997-be, 1999-ben, 2004-ben és 2007-ben is győztek a brazilok. Az utolsó, Argentína ellen aratott 3-0-s győzelemmel megszerzett trófea óta azonban már eltelt több, mint egy évtized, így nem csoda, hogy a brazil szurkolók már tűkön ülve várják a Peru elleni vasárnapi döntőt. Mondjuk azt nem árt megjegyezni, hogy Brazília 8 elsősége ugyan nagyon szépen fest, de mindezt 19 próbálkozásból hozták össze – 11 alkalommal tehát be kellett érniük az ezüsttel.

A Selecao legutób tizenkét évvel ezelőtt emelhette magasba a trófeát

És Peru minden bizonnyal arra hajt, hogy idén is így legyen. Nyilván a két nemzet futballeredményeit össze sem lehet hasonlítani, erről árulkodik az is, hogy Peru eddig mindössze kétszer nyert Copát, a legutóbbi sikeréig pedig 44 évet kell visszamenni az időben, egészen 1975-ig.

De kezdjük az első sikerrel, amely 1939-ben jött össze, ráadásul hazai pályán. Abban az évben öten vettek részt a tornán, mindenki mindenkivel játszott egy meccset, a legtöbb pontot szerző csapat nyert. Nos, ez Peru lett. Ecuador (5-1), Chile (3-1) és Paraguay (3-0) legyőzése után Uruguay ellen zártak, a sors pedig úgy hozta, hogy gyakorlatilag döntőt vívhattak egymással, mind a ketten 3-3 győzelemmel rendelkeztek ugyanis. Peru 2-1-re győzött, és megünnepelhette első Copa-sikerét.

A ’75-ös győzelem pedig nagyon szép lenyomatot képez a futball akkori működéséről. Egyrészt, ebben az évben nem volt házigazdája a tornának, egymáshoz utazgattak a csapatok, és oda-visszavágós csatákban küzdöttek egymás ellen. Az elődöntőben Peru épp mostani ellenfelével, Brazíliával találkozott. Óriási meglepetésre Rióban 3-1-re nyerni tudott, így bizakodva várta a visszavágót – ahol azonban 2-0-s vereséget szenvedett hazai pályán. Ekkor még nem számított az idegenben lőtt gól, és sem hosszabbítást, sem tizenegyes párbajt nem rendeztek, így maradt a sorsolás… Igen, Peru szimplán a szerencsének köszönhetően jutott be döntőbe. Ahol aztán jött az újabb érdekesség. Kolumbia otthon 1-0-re nyert Peru ellen, majd a második meccsen, Peruban 2-0-s hazai győzelem született. Csakhogy, a gólkülönbséget sem tartották mérvadónak, így jobb ötlet híján harmadik meccs következett. Az is Peruban volt, amit ismét megnyertek a hazaiak, így elhódítva második alkalommal a Copa América első helyét.

Hugo Sotil lőtte Peru mindezidáig utolsó döntős gólját a Copán '75-ben

Ami ebből feltétlenül erőt és önbizalmat adhat a maiaknak, az a következő: Peru eddig két alkalommal döntőzött a történelem során, de mind a kettőt be is húzta! Ez pedig nem kis szó, hiszen rajtuk kívül nincs másik dél-amerikai csapat, amely ezt elmondhatja, Peru tehát egyedüliként rendelkezik száz százalékos mérleggel a Copa-döntők kapcsán. Arra pedig mérget vehetünk, hogy foggal-körömmel fog küzdeni a hibátlan mérlege megtartásáért vasárnap este.