Brazília otthon hibátlan, Peru még nem bukott el döntőt

Magyar idő szerint vasárnap éjszaka, 22 órától játsszák le a 2019-es Copa América fináléját, amelybe a rendező Brazília mellett nem kis meglepetésre Peru együttese jutott be. A döntő előtt a kérdés tehát alapvetően az, hogy a brazilok kilencedszer, vagy a peruiak harmadszor hódítják-e el a trófeát?

Első ránézésre nem tűnik nehéznek a választás a két lehetőség közül, hiszen Brazília egyértelmű favoritnak számít. Elég, ha csak az idei torna csoportkörét nézzük. Ott ugyanis találkozott egymással a két együttes, és kiütéses, 5-0-s brazil győzelem született.  Míg Brazília csoportelsőként, addig Peru csak harmadikként tutodd továbblépni a legjobb nyolc közé.

Peru játékosai nem véletlenül lógatták az orrukat az idei torna csoportkörében, 5-0-ra kaptak ki Brazíliától

Igen ám, csakhogy a múltat egy kicsit áttanulmányozva azért árnyaltabbá válik a kép. Kezdjük azzal, ami a hazai pályán szereplő brazilok mellett szól. Igen, már meg is van az első ilyen dolog. Az, hogy Brazíliában rendezik az idei Copát. A rengeteg brazil szurkoló, az, hogy otthonosan érezhetik magukat Tité tanítványai már eleve óriási előnyt jelent, akad azonban egy olyan statisztikai adat, amely még reménykeltőbbi teszi Brazília számára a közelgő döntőt. Ezt megelőzően ugyanis a torna történetében négy alkalommal (1919, 1922, 1949, 1989) rendezték a szamba országában a Copa Américát, és a brazilok mind a négyszer otthon is tartották az aranyérmet, még ha ez nem is mindig ment egyszerűen. Az első három alkalommal még körmérkőzéses rendszerben rendezték a tornát, és a sorozat végén mindannyiszor pluszmeccset kellett játszania ahhoz a braziloknak, hogy elsők legyenek. Az első, 1919-es siker alkalmával Uruguay csapatával végeztek azonos ponttal, így jöhetett az előre nem tervezett döntő, amelyet hosszabbítás után húztak be 1-0-ra. Három évvel később bonyolódott a dolog, ugyanis ekkor hármas holtverseny alakult ki, 1922-ben azonban az uruk visszaléptek, így Brazília–Paraguay döntő következhetett, amely sima, 3-0-s hazai sikert hozott. A következő hazai tornagyőzelem ’49-ben jött. Itt újfent Paraguay volt a döntős rivális, megint csak azonos pontszámot hozó „csoportkör” után. Nagyon érdekes, hogy miután a körmérkőzések utolsó fordulójában Paraguay 2-1-re legyőzte a brazilokat, három nappal később, a fináléban már esélye sem volt a hazaiak ellen, 7-0-ra mosta le Brazília őket. Ezt az aranyat negyven szűk esztendő követte, ugyanis legközelebb 1989-ben jutott fel ismét a csúcsra a Selecao – naná, hogy újra hazai környezetben. Ez volt addigi legsimább elsősége. Új lebonyolítás volt már a Copán. A  csoportkört az élen zárta a későbbi győztes, majd egy négyes döntő következett, amelyben mind a három meccsét megnyerve lett első.

A negyven év után, 1989-ben Copa Américát nyerő brazil válogatott

A negyven éves aranynélküliséget megtörő ’89-es első hely után már nagyobb gyakorisággal jöttek a sikerek, hiszen 1997-be, 1999-ben, 2004-ben és 2007-ben is győztek a brazilok. Az utolsó, Argentína ellen aratott 3-0-s győzelemmel megszerzett trófea óta azonban már eltelt több, mint egy évtized, így nem csoda, hogy a brazil szurkolók már tűkön ülve várják a Peru elleni vasárnapi döntőt. Mondjuk azt nem árt megjegyezni, hogy Brazília 8 elsősége ugyan nagyon szépen fest, de mindezt 19 próbálkozásból hozták össze – 11 alkalommal tehát be kellett érniük az ezüsttel.

A Selecao legutób tizenkét évvel ezelőtt emelhette magasba a trófeát

És Peru minden bizonnyal arra hajt, hogy idén is így legyen. Nyilván a két nemzet futballeredményeit össze sem lehet hasonlítani, erről árulkodik az is, hogy Peru eddig mindössze kétszer nyert Copát, a legutóbbi sikeréig pedig 44 évet kell visszamenni az időben, egészen 1975-ig.

De kezdjük az első sikerrel, amely 1939-ben jött össze, ráadásul hazai pályán. Abban az évben öten vettek részt a tornán, mindenki mindenkivel játszott egy meccset, a legtöbb pontot szerző csapat nyert. Nos, ez Peru lett. Ecuador (5-1), Chile (3-1) és Paraguay (3-0) legyőzése után Uruguay ellen zártak, a sors pedig úgy hozta, hogy gyakorlatilag döntőt vívhattak egymással, mind a ketten 3-3 győzelemmel rendelkeztek ugyanis. Peru 2-1-re győzött, és megünnepelhette első Copa-sikerét.

A ’75-ös győzelem pedig nagyon szép lenyomatot képez a futball akkori működéséről. Egyrészt, ebben az évben nem volt házigazdája a tornának, egymáshoz utazgattak a csapatok, és oda-visszavágós csatákban küzdöttek egymás ellen. Az elődöntőben Peru épp mostani ellenfelével, Brazíliával találkozott. Óriási meglepetésre Rióban 3-1-re nyerni tudott, így bizakodva várta a visszavágót – ahol azonban 2-0-s vereséget szenvedett hazai pályán. Ekkor még nem számított az idegenben lőtt gól, és sem hosszabbítást, sem tizenegyes párbajt nem rendeztek, így maradt a sorsolás… Igen, Peru szimplán a szerencsének köszönhetően jutott be döntőbe. Ahol aztán jött az újabb érdekesség. Kolumbia otthon 1-0-re nyert Peru ellen, majd a második meccsen, Peruban 2-0-s hazai győzelem született. Csakhogy, a gólkülönbséget sem tartották mérvadónak, így jobb ötlet híján harmadik meccs következett. Az is Peruban volt, amit ismét megnyertek a hazaiak, így elhódítva második alkalommal a Copa América első helyét.

Hugo Sotil lőtte Peru mindezidáig utolsó döntős gólját a Copán '75-ben

Ami ebből feltétlenül erőt és önbizalmat adhat a maiaknak, az a következő: Peru eddig két alkalommal döntőzött a történelem során, de mind a kettőt be is húzta! Ez pedig nem kis szó, hiszen rajtuk kívül nincs másik dél-amerikai csapat, amely ezt elmondhatja, Peru tehát egyedüliként rendelkezik száz százalékos mérleggel a Copa-döntők kapcsán. Arra pedig mérget vehetünk, hogy foggal-körömmel fog küzdeni a hibátlan mérlege megtartásáért vasárnap este.

 

 

© Focivilág Pécs Kft. | 7622 Pécs, Bajcsy-Zs utca 9. mfsz 21-22. | +36 70 423-6044 | focipecs@furgenyuszi.hu | www.furgenyuszi.hu