Kapcsolat
Bezárás

Menüpontjaink

 1. Heti akciók
 2. Bejelentkezés

Termékeink

 1. Focicipők
 2. Foci labdák
 3. Sztárcsapatok termékei
 4. Mez, nadrág, sportszár
 5. Melegítők
 6. Kabátok, dzsekik
 7. Táska
 8. Ruházati kiegészítők
 9. Aláöltözetek
 10. Pólók, nadrágok
 11. Kapusoknak
 12. Sípcsontvédõk
 13. Givova Box csomagok
 14. Feliratozás, számozás
 15. Bírói felszerelés
 16. Edzés eszközök
 17. Kapuk, hálók
 18. Lelátó, kispad, öltöző, eredményjelző, gépek
 19. Fitness és egészségügyi termékek
 20. Kézi-Kosár-Röplabda
 21. Futócipők
 22. Katalógusok
 23. Referenciák
Méret / kereső

Ahány kapus, annyi kesztyű

Ismerjük jól a futball egyik alapvetését, amely kimondja, ha csapatot akarunk csinálni, mindenek előtt kell egy jó kapus.

Igen ám, csakhogy a derék hálóőrök kinyilatkoztatásai közül már valamivel kevesebben ismerjük a tételt – bár magától értetődő: végy egy jó kapuskesztyűt. Persze, ez egy-egy jó nevű portásnak nem is olyan nehéz feladat, hiszen sok évnyi tapasztalat, és jó esetben még egyéni szponzor is áll mögötte, a megfelelő felszerelés kiválasztása így az idő előrehaladtával már nem is feltétlenül választás, sokkal inkább a „jól bevált dolgokon ne változtassunk” elv érvényesülése.

Ez azonban még mindig nem sokat segít annak, akinek még nincs tapasztalata. Akár a kapufák között, akár csak a tökéletes kesztyű kiválasztásában. A klasszikus kérdés azért a legtöbben már ismerik. Az, amelyik arról szól, hogy akkor most merevítős, vagy merevítő nélküli az üdvözítő megoldás. Erre a legtöbb szakember azt szokta mondani, hogy edzéshez feltétlenül a merevítő nélküli típusokat ajánlják, hiszen így a kapus sokkal jobban tud alkalmazkodni a kemény lövések hárításához. Nem szokik hozzá az ujja a plusz tartáshoz, így éles meccshelyzetben ebből minden bizonnyal sokkal kevesebb gondja származik majd. Az ujjmerevítős kesztyűket így érdemes csak meccsnapokra tartogatni. Olyankor ugyanis nem árthat, ha kapnak az ujjak egy kis extra támogatást.

Király Gábor pályafutása végén már saját márkás keszytűben állt a kapuba

Ha ezzel megvagyunk, adja magát a kérdés: de mégis milyen márka legyen? Hiszen kesztyűk esetén is akad már annyi, mint égen a csillag. És néha, még annál is több. Ott van például Király Gábor, az előző szezon végén visszavonult válogatottsági csúcstartónk. Két évtizedes pályafutása során ő aztán védett mindenféle kesztyűben, végül mégis inkább egy saját márkát dolgozott ki, és bizonyítva, hogy az is van olyan jó, mint a „nagyok”, ő maga is abban védett.

A márkák közti különbségeket, már ami a használatból ered, talán nem is nagyon lehet összegezni, elvégre anyagukban általában minimális eltérések vannak csupán. Éppen ezért inkább készítettünk egy kis összeállítást arról, hogy a világ, és hazánk legjobb hálóőrei melyik típusra esküsznek.

Adidas

A nagy futballbajnokságok kapusainak kezét vizslatva leszűrhetjük, hogy leggyakrabban talán ezzel a márkával találkozunk.

Manuel Neuer (Bayern München)

Eklatáns példa az Adidas kesztyűk viselőit számba véve a német válogatott és a Bayern München kiválósága, Manuel Neuer. Ő gyakorlatilag amióta csak a német élvonalban szorgoskodik, ebben a márkában igyekszik minél több lövést hatástalanítani – hozzá kell tenni, egészen jó százalékkal teszi mindezt.

David De Gea (Manchester United)

A MU és a spanyol nemzeti csapat sztárja is Adidasban ugrál a kapufák között. Neuerhez hasonlóan őt sem nagyon láttuk még más márkában.

Marc-André ter Stegen (Barcelona)

A nemzetiség minden bizonnyal kötelez, hiszen a Barcelona, sokak szerint lassan Manuel Neuert is túlnövő német válogatott hálóőre is Adidasban virít. Az egyhangúságot azonban nem igazán kedveli, ugyanis rendszeresen váltogatja kesztyűinél a színt és a kinézetet.

 

Nike

Az Adidashoz hasonlóan itt is elég nagy a merítés. A világ legjobb kapusait számba vevő különböző listákon ugyanis jócskán találkozhatunk olyan „versenyzőkkel” akik szerint minden védést ki is kell pipálni.

Alisson Becker (Liverpool)

Eddig is tudtuk, hogy a brazil válogatott kapus remek adottságokkal rendelkezik, a mögöttünk hagyott szezonban azonban berobban a legeslegjobbak közé. Ő lett a Premier League, a Bajnokok Ligája és a brazil sikerrel záruló Copa América legjobb hálóőre is. Mindezt pedig Nike kesztyűben csinálta meg. Hogy a kettő között van-e ok-okozat összefüggés, nem tudni. A tények azonban tények.

Thibaut Courtois (Real Madrid)

Az utóbbi másfél éve nem úgy sikerült a belgának, ahogyan azt elképzelte, a Real Madridban ugyanis, bár eleinte alapembernek számított, egy idő után kiszorult a kezdőből. Ennek ellenére még mindig a világ egyik legjobbjának számít posztján – és nem mellesleg ő is Nike-ban hatástalanítja a lövéseket.

Jordan Pickford (Everton)

Az Everton és az angol válogatott elsőszámú hálóőre még nagyon fiatal, csupán 25 éves. A tavalyi vb-n robbant be a köztudatba, ott bizonyította, hogy attól, hogy valaki brit, még igenis lehet nagyszerű kapus. És ő is a pipás márkát preferálja, ha „kézmelegítésről” van szó.

Uhlsport

Bár a nemzetközi piacon talán nem cseng olyan jól ez a márkanév, mint a három csík, vagy a híres pipa, azonban ha kapuskesztyűről van szó, akkor – stílszerűen – simán felveszi a kesztyűt a riválisokkal.

Dibusz Dénes (Ferencváros)

Idehaza már évek óta a legjobbak között lehet említeni a pécsi nevelésű Fradi-hálóőrt, aki, ha nem lenne egy bizonyos Gulácsi Péter, valószínűleg a válogatottban is alapembernek számítana. Nos, Dibusz már jó ideje Uhlsport kesztyűben véd, és az eddigi eredmények arról tanúskodnak, hogy egyáltalán nem rossz választás ez részéről.

Alphonse Areola (PSG)

Nem mondhatni, hogy zöldfülű, de a vén róka jelzőtől is messze van még. A PSG 26 éves francia kapusa azonban mostanában kezd igazán bekerülni a nemzetközi futball vérkeringésébe, sokan már azt susmogják, hogy személyében megvan a francia válogatottból egyelőre kirobbanthatatlan Hugo Lloris utóda is. Komoly összefüggéseket persze nem érdemes keresni, de kár lenne elhallgatni, hogy Areola az Uhlsport termékeit részesíti előnyben, kesztyűs kézzel kell bánnia a labdával.

Kovácsik Ádám (MOL Fehérvár)

Dibuszhoz hasonló pályaívvel rendelkezik Kovácsik Ádám. A válogatott keretnek rendszeres tagja, az egyik magyar sztárcsapat kapujából gyakorlatilag kirobbanthatatlan, és a Vidi tavalyai EL-meneteléséből nem egy óriási bravúrral vette ki a részét. Talán már ki is találták, mi az újabb hasonlóság közte és Dibusz között. Bizony, az Uhlsport kézre való.