Focivilág néven működik tovább a Fürge Nyuszi!
Kapcsolat
Bezárás

Menüpontjaink

 1. Heti akciók
 2. Bejelentkezés

Termékeink

 1. Raktárkisöprés
 2. Focicipők
 3. Focilabdák
 4. Focivilág Store
 5. Sztárcsapatok termékei
 6. Mez, nadrág, sportszár
 7. Melegítők
 8. Kabátok, dzsekik
 9. Táska
 10. Ruházati kiegészítők
 11. Aláöltözetek
 12. Pólók, nadrágok
 13. Kapusoknak
 14. Sípcsontvédõk
 15. Box csomagok
 16. Feliratozás, számozás
 17. Bírói felszerelés
 18. Edzés eszközök
 19. Kapuk, hálók
 20. Lelátó, kispad, öltöző, eredményjelző, gépek
 21. Fitness és egészségügyi termékek
 22. Kézi-Kosár-Röplabda
 23. Sportcipő, papucs
 24. Meccs és tréning szettek
 25. Katalógusok
Méret / kereső

Adidas vagy Puma – Két márka, két testvér harca

A két legnagyobb sportmárka harca egészen 1948-ig nyúlik vissza, mikor a fivérek elváltak és létrehozták saját márkájukat. Adolf bejegyeztette az Adidast, míg Rudolf a Pumát.

A két legnagyobb sportmárka harca egészen 1948-ig nyúlik vissza, mikor is a fivérek elváltak és külön-külön létrehozták saját márkájukat. Adolf bejegyeztette az Adidast, míg Rudolf a Pumát. Soha többé nem álltak egymással szóba. Végigjárjuk a két márka útját, bemutatva versengésüket, harcukat és sikereiket! A történetet az Adidasszal kezdjük, hiszen minden Adolf ötletével kezdődött.

Az Adidas márka megszületése úgy történt, ahogy az a mesékben szokott. 1920-at írtunk, mikor is egy Nürnberg melletti kis faluban, Herzogenaurach-ban egy atlétikáért rajongó péklegény, Adolf Dassler úgy döntött, hogy elege van a szakmájából, és nem süt több kenyeret. Adolf otthagyta munkahelyét, a családi házuk fürdőszobáját átalakította műhellyé, és futócipőket kezdett el készíteni. Az első világháború után Adolf olcsón tudott szerezni nagy mennyiségű alapanyagot a cipők elkészítéséhez. 1924-ben már olyan sikeres volt a vállalkozása, hogy  testvére, Rudolf is beszállt az üzletbe. Egy évvel  később, 1925-ben már tizenkét munkás gyártotta a  kétszázhuszonhárom grammos, bőrtalpú, szegecses  futócipőket. A testvérek közös vállalkozása egészen  huszonnégy éven keresztül, 1948-ig sikeresen  működött, de akkor úgy összevesztek a Dassler
 fivérek, hogy Rudolf a falut átszelő patak túloldalára költözött, és  megalapította Puma névre keresztelt márkáját. Az ellentét egész életükben  áthidalhatatlan volt, Adolf még Rudolf halálos ágyánál sem jelent meg. A két  testvér ugyan egy temetőben nyugszik, de annak két legtávolabbi pontján.  Történetüket egy 2007-es német dokumentumfilmben fel is dolgozták, amely  az Adidas vagy Puma – Két testvér története címet kapta.

Miután a testvérek külön vállalkozásba kezdtek, 1948. augusztus 18-án Adolf hivatalosan is levédette az Adidas márkanevet és az azóta legendássá vált három csíkot. A márkanév egyébként az alapító Adolf Dassler, Adi becenevéből és a vezetékneve első három betűjéből származik.

Adidas vs Puma

Első arany

A szegecses futócipők kialakítása merőben eltért az abban az időben kapható ilyen célú lábbelikből. Nem is kellett sokáig várni az első olyan olimpiai aranyéremre, amelyet Adidas csukában nyert meg egy futó. A történet érdekessége, hogy az első Adidas-os arany a berlini olimpián született, és egy Jesse Owens nevű fekete futó nyert meg. Nagy bátorság volt Adolf Dasslertől, hogy egy fekete sportoló lábára adta futócipőjét, Hitler nem is nézte jó szemmel a Jesse teljesítményét. Kezdetben főleg a sportolók találták meg az Adidast, mindenki ebben a korszerű lábbeliben akart versenyezni. Mára ez átalakult, ma már súlyos dollárokat fizet a cég egy-egy sportolónak, hogy az ő ruháit hordja. Az Adidas egyébként először hivatalosan 1954-ben a németországi futball világbajnokságon tűnt fel szponzorként, mikor Nyugat-Németország hivatalos támogatója volt. Ennek az az érdekessége, hogy ezen a világbajnokságon a németek megnyerték a VB-t, pedig nem is akárkikkel játszották a döntőt, a magyar Aranycsapat volt az ellenfelük. Az Adidas egyébként 1968-tól kezdve a MOB – Magyar Olimpiai Bizottság – gyémántfokozatú támogatója, a cég szállítja a mindenkori olimpiai csapat hivatalos szerelését.

Sportruházat

A futócipők sikerén felbuzdulva hamarosan más sportágaknak is elkezdtek lábbeliket gyártani az atlétikai sportok mellett. A cég 1963-ban dobta piacra első focilabdáját, amelyet a Santiago névre keresztelt. 1970-től kezdve pedig az Adidas az a cég, amely minden VB-re egy külön labdát készít, és azzal játsszák a meccseket. 1967-ben ruhákkal bővül a márka kínálata, ekkortól kaphatóak voltak már melegítők, trikók és nadrágok is.

Kép: facebook.com/adidasRunningHU

Logó

Bár a nevet és a három csíkot már 1948-ban levédette Adolf Dassler, a három csík 1967-től csak a cipőkön jelent meg, a leveles logót pedig csak 1972-ben alkották meg a müncheni olimpiára. A leveles logó egészen 1997-ig volt a cég márkajelzése, de ekkor lecserélték, és a három csíkból álló háromszög logót használták. Később visszatért a leveles logó, amely az Adidas Original vonalának lett a jelzése. Az Adidas logókra mindig az egyszerűség, a kifinomultság volt a jellemző. A ma használatos háromszöget formáló csík azt a hegyet, azt a kihívást jeleníti meg, amelyet le kell győzni, mind a sportban, mind az életben.

Új idők

1978-ban az Adidast Adolf fia, Horst vette át, majd tíz évvel később, 1988-ban részvénytársasággá alakult a cég, 1995 óta pedig a tőzsdén is jegyzik. Az első magyarországi Adidas üzletre elég sokat kellett várni, 1987-ben Horst Dassler személyesen nyitotta meg az első üzletet hazánkban, a Váci utcában. Ma már több mint hetven üzlete van a sportmárkának Magyarországon, és mintegy hatmilliárd forintos forgalmuk van évente. Nemcsak a MOB-ot támogatja az Adidas, a 2008-as Pekingben rendezett olimpia szponzoraként hatalmas összeget adott a rendezvények lebonyolítására. A 2006-os futball világbajnokságon érdekes összecsapásnak lehettek tanúi a nézők, hiszen a francia és az olasz csapat játszott a győzelemért, az egyik Adidas, míg a másik Puma márkájú felszerelésben.

2008-ban Berlinben volt látható Estevan Oriol 1979 című fotókiállítása, amely az Adidas és a kosárlabda történetét mutatta be fekete-fehér képeken keresztül. Az Adidas egyébként lelkesen támogatja a kosárlabdát Magyarországon is, az ország több pontján is megrendezik minden évben az Adidas Streetball nevű sportversenyt.

Már említettük, hogy kezdetben inkább a sportolók keresték az Adidast, hiszen mindenki a cég új termékeit akarta használni, ma már ez nincs így. Számos sportmárka van a piacon, nagy a verseny, már sokkal több függ a marketingtől, mint az újításoktól és a minőségtől. Sok cég tud kiváló minőségű cikket gyártani, de nem mindegy, hogy milyen arculat társul hozzá, az arculathoz pedig hozzátartoznak a sztárok, a híres emberek, akiknek ma már hatalmas összegeket kell fizetni.

Az első Adidast viselő sztár – nem kapott hatalmas lóvét ezért – Bob Marley volt, aki szívesen lépett háromcsíkos lábbeliben a színpadra. Aztán jött a RUN D.M.C. Talán ennek az együttesnek köszönheti az Adidas a legtöbbet. A RUN D.M.C. kedvenc cipőjét dalba öntötte Superstar My Adidas címmel. És ez volt az az együttes is, akinek a koncertjén körülbelül húszezren dobták a levegőbe Adidas márkájú cipőjüket, mikor az együttes erre szólította fel őket. A híres 2002-ben meggyilkolt DJ. Jam Master Jay temetésén is többen viseltek Adidas cipőt a sír körül. A RUN D.M.C. mellett a Korn is dalba foglalta az Adidast A.D.I.D.A.S. címmel. A Korn énekese Jonathan Davis melegítőket is tervezett az Adidas számára. Sokkal később a már Missy Elliot által tervezett kollekciók az egész világon elérhetőek voltak a fogyasztók számára.

A sportolókat sem szabad kihagyni, hiszen mégiscsak egy sportmárkáról van szó. A német teniszezőnő Steffi Graf-ot, a brazil focista Kakát, az argentin labdarúgó Lionel Messit és a francia futballista Zinédine Zidane-t is az Adidas szponzorálta, sok más sportoló mellett. 1997-ben a márka reklámarca David Beckham lett, akivel hihetetlen sikereket ért el a cég. Magyar sportolókat nem támogat az Adidas, de például Puskás Öcsi hetvenedik születésnapjára készíttetett a cég egy színarany futballcipőt.

Forrás:
Youtube: Adidas vagy Puma – Két márka, két testvér harca
Wikipedia