Focivilág néven működik tovább a Fürge Nyuszi!
Kapcsolat
Bezárás

Menüpontjaink

 1. Heti akciók
 2. Bejelentkezés

Termékeink

 1. Raktárkisöprés
 2. Focicipők
 3. Focilabdák
 4. Focivilág Store
 5. Sztárcsapatok termékei
 6. Mez, nadrág, sportszár
 7. Melegítők
 8. Kabátok, dzsekik
 9. Táska
 10. Ruházati kiegészítők
 11. Aláöltözetek
 12. Pólók, nadrágok
 13. Kapusoknak
 14. Sípcsontvédõk
 15. Box csomagok
 16. Feliratozás, számozás
 17. Bírói felszerelés
 18. Edzés eszközök
 19. Kapuk, hálók
 20. Lelátó, kispad, öltöző, eredményjelző, gépek
 21. Fitness és egészségügyi termékek
 22. Kézi-Kosár-Röplabda
 23. Sportcipő, papucs
 24. Meccs és tréning szettek
 25. Katalógusok
Méret / kereső

A ruha teszi az edzőt?

Fölösleges sorolni, mi mindenben változott a labdarúgás az utóbbi pár évtizedben. Elég, ha csak azt vesszük sorba, ami már első ránézésre is feltűnik. Mezek, cipők, labdák, és a sor szinte végeláthatatlan. Az azonban igazán érdekes lehet, ha az edzők „felszerelését” vizsgáljuk kicsit meg. A teljesség igénye nélkül összeállítottunk egy 5+1-es listát a sportos megjelenésű szakvezetőkről.

1

A szép emlékű ’80-as, ’90-es években ugyanis, a sportszergyártók egyre nagyobb térnyerésének és befolyásának is köszönhetően teljesen megszokott látvány volt, hogy a trénerek a klasszikus, susogós melegítőben fészkelték be magukat a kispad legszélső helyére. Ez a tendencia pedig jó sokáig ki is tartott. Kiváló példa rá Otto Rehhagel. A német szakember hosszú időn át szigorúan ragaszkodott a lezser öltözethez, és ő még akkor is így jelent meg csapata meccsein, amikor már egyre inkább az elegancia vált fokmérővé az edzői szakma megjelenése kapcsán. Rehhagel nem sokat törődött ezzel, még 2004-ben sem. Ő bizony a görög válogatott színeiben pompázó sportos öltözetben dirigálta aranyig együttesét.

Sportcipő, melegítő nadrág, póló: Otto Rehhagel ebben lett Európa-bajnok

Viszont a 2000-es évek már így is folyamatosan hozták magukkal az öltönyös, elegáns szakvezetőket. Sokan egy idő után talán már „rá is játszottak” egy kicsit a dologra, és tudva, hogy úgyis rajtuk a világ szeme hétről hétre, olykor már-már divatbemutatót tartottak a kispad mellett állva. A mai palettán végigpillantva, ki ne tudná elképzelni akár a kifutón is Pep Guardiolát, Zinedine Zidane-t vagy Luis Enrique-t?

Mára eljutottunk odáig, hogy a régi hagyományokat követő trénerek vannak kisebbségben a világ nagy bajnokságaiban. Persze, ez nem jelenti azt, hogy aki nem húz fel egy kellemes esésű zakót, az már nem is ismerheti a kontrajáték csínját-bínját. Hiszen azért a mai „felhozatalt” figyelve találunk olyan edzőket, akik esetében valószínűleg senkit nem érdekel, hogy mit vesznek fel a meccsnapon.

2

Ha azt írjuk, hogy Jürgen Klopp? Igen, a friss BL-győztes Liverpool, fanatikus, és egyben egészen kiváló menedzsere. És bár hosszas keresgélés után az interneten azért lehet róla találni pár öltönyös képet (lehet, hogy az esküvőjén készült..?), mégiscsak egybeforrt már a neve a laza ruházattal, esetében az időjárás függvényében legfeljebb a felsők ujjának hossza változik. Sőt, ha erős a napsütés, vagy épp már kopog a tél az ablakon, akkor bizony a baseball sapkát sem veti meg a német tréner. Hogy ez babona-e részéről, vagy egyszerűen csak így érzi magát komfortosan, nem tudni, az azonban sokatmondó, hogy a pletykák szerint egyszer még egy állást is azért nem sikerült elnyernie, mert úgy volt felöltözve, ahogy. Még a Mainz edzőjeként került szóba a neve az épp szakvezetőt kereső Hamburgnál. A HSV-nél végül a holland Martin Jol lett a befutó – főként azért, mert az „állásinterjún” ő öltönyben jelent meg, ellentétben Kloppal…

Jürgen Klopp nem sokat törődik az elegáns megjelenéssel, őt csak a munka érdekli

3

Talán jóval kevésbé ismert és elismert, mint Rehhagel vagy Klopp, de Jorge Sampaolit is érdemes megemlítenünk. Ő az a tréner, aki a 2018-as világbajnokságon Argentína válogatottját irányította. Vagyis, aki névlegesen a szövetségi kapitány volt, hiszen ki ne emlékezne rá, hogy totálisan elveszítette a kontrollt Lionel Messi felett, így a Barca világklasszisa a vb közben gyakorlatilag saját kezébe vette a csapat irányítását néhány rutinosabb csapattársával, Sampaoli pedig amolyan bábként üldögélt a padon. Hiba lenne azonban csak ez alapján megítélni az edzőt, hiszen korábban Chile kapitányaként, vagy épp a Sevilla vezetőedzőjeként is kiváló munkát végzett. És érdekes határvonalként is lehet rá tekinteni az öltönyös, és a melegítős kollégák között. Merthogy ő aztán mind a két felállásban nagyon otthonosan mozog, és ami egyáltalán nem mellékes, nem csak a póló-gatya, de az öltöny is remekül áll rajta.

Az argentin Jorge Sampaoli öltönyben és pólóban is remekül érzi magát a pad mellett

 

4

A lezser mesterek képzeletbeli csapatának következő tagja nincs híján a rutinnak. Főként, hogy már a hatodik x-et elérve jutott fel pályája csúcsára. Ő az olasz Maurizio Sarri. Mondjuk a Chelseat a nyáron a Juventus kedvéért otthagyó edző kapcsán nem csak öltözékét szokás megemlíteni, hanem azt is, hogy bizony masszív dohányos hírében áll. Sokak szerint ő egy dobozzal csak bemelegít a nap elején, a java csak az után következik. Sarri még úgy 20 éve nyugodtan rá is gyújthatott, akár meccs közben is, erről azonban ma már természetesen szó sem lehet. Nagyon úgy fest, hogy egyik nagy szenvedélyének nélkülözése után a meccsek közben egy másikról is le kell mondania. Merthogy amióta világ a világ, Sarri mindig aktuális csapata melegítőjében meccselt. Ezzel soha nem is volt semmi baj, hiszen mindenkit az eredmények érdekelnek – azokat pedig hozza az olasz szakember. A Juventusnál azonban bajba kerülhet. A szerződésében ugyanis szerepel, hogy minden hivatalosan a klubhoz kapcsolódó eseményen a Juventus hivatalos öltönyében kell megjelennie. Márpedig akárhogy is matekozunk, a Juve meccsei bizony hivatalos események. Egyelőre nem tudni, hogy Sarri 60 évesen kénytelen lesz-e beállni a sorba, és hétről hétre adóznia kell-e az olasz divat oltára előtt, vagy kivételt tesznek vele a Juventus döntéshozói. Nagy a gyanúnk, hogy ha sorra hozza a győzelmeket, nem nagyon lesz kifogásuk a zebracsíkos susogós-felső ellen.

Nem nagyon tudjuk elképzelni, ahogy Maurizio Sarri öltönyben meccsel

 

5

Kihagyhatatlan a listáról Dárdai Pál. A Hertha BSC és a magyar válogatott korábbi szakvezetője, aki most épp „alkotói szabadságát” tölti, a berliniek kispadján ücsörögve gyorsan rájött, hogy nem sokat számít a zakó. Attól még nem fognak pontosabban passzolni játékosai, nem éreznek rá hamarabb a letámadás ízére, és a védelem sem alkalmazza jobban a lestaktikát. Egy korábbi interjúban Dárdai ezzel kapcsolatban meg is jegyezte, hogy német csapatánál még nem jött el az öltöny ideje, a melegítő amúgy is jobban illik a Berlinben jellemző dolgos hétköznapokra. Akkor úgy fogalmazott, hogy ha BL-be jutnának csapatával, ott azért már valószínűleg kiöltözne. Mindenki Palija azóta már nem a Hertha vezetőedzője, így az öltönyre még várni kell egy kicsit. De ismerve hozzáállását, szakmai felkészültségét és elszántságát, biztosak vagyunk benne, hogy egyszer majd ledobhatja a melegítőt is.

Dárdaiért melegítőben is rajongtak Berlinben a szurkolók

+1

A „bónusz versenyző” némiképp kilóg a sorból, ő ugyanis nem más, mint Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Aki nem igazán kísérte figyelemmel a Honvédnál töltött évei, vagy a DAC csapatánál végzett munkája során, az Rossiból a nemzeti csapat meccsein azt láthatja ugyanis, mintha épp a vasalt ruhák közül, a fiókból húzták volna elő. Azon persze nincs is mit csodálkozni, hogy olaszként kifogástalan eleganciáról tesz tanúbizonyságot a nemzeti tizenegy élén. Amikor viszont még nem volt kapitány, akkor valószínűleg csak a legközelebbi barátai láthatták őt öltönyben, és akkor is legalább egy keresztelőnek kellett lennie az apropónak. Rossi ugyanis jó idő esetén leginkább a farmernadrág-edzőpóló kombinációt preferálta meccs közben, ha pedig a hőmérséklet elkezdett esni, ezt a párost egy hosszú kabáttal toldotta meg, amolyan pufi dzsekis jelleggel.

Rossi a Honvéd edzőjeként is még a farmerre esküdött

Volt is nagy csodálkozás, amikor a kapitányi bemutatkozására készült, és elegáns öltönyben állt a pad mellé. Utólag, amikor rákérdeztek, miért változtatott eddigi szokásán, nem sokat kertelt. Azt mondta, hogy magyar kapitányként számára minden egyes nap, amit a válogatottal tölthet, igazi ünnepnap. És mivel az ember, amikor templomba megy, akkor is kiöltözik, számára teljesen egyértelmű volt, hogy a nemzeti csapat meccseire is a legszebb ruháját kell felvennie…