Focivilág néven működik tovább a Fürge Nyuszi!
Kapcsolat
Bezárás

Menüpontjaink

 1. Heti akciók
 2. Bejelentkezés

Termékeink

 1. Raktárkisöprés
 2. Focicipők
 3. Focilabdák
 4. Focivilág Store
 5. Sztárcsapatok termékei
 6. Mez, nadrág, sportszár
 7. Melegítők
 8. Kabátok, dzsekik
 9. Táska
 10. Ruházati kiegészítők
 11. Aláöltözetek
 12. Pólók, nadrágok
 13. Kapusoknak
 14. Sípcsontvédõk
 15. Box csomagok
 16. Feliratozás, számozás
 17. Bírói felszerelés
 18. Edzés eszközök
 19. Kapuk, hálók
 20. Lelátó, kispad, öltöző, eredményjelző, gépek
 21. Fitness és egészségügyi termékek
 22. Kézi-Kosár-Röplabda
 23. Sportcipő, papucs
 24. Meccs és tréning szettek
 25. Katalógusok
Méret / kereső

A Macron közelíti a Nike–Adidas párost

Míg pár évtizeddel ezelőtt a sportszergyártók köre Európa-szerte meglehetősen szűknek volt mondható, addig manapság kis túlzással annyiféle márkajelzést figyelhetünk meg a futballpályákon, mint égen a csillag.

Megnéztük, hogyan állnak az európai négy topbajnokságában szereplő csapatok mezszállító tekintetében, és bár az előzetes hipotézisünk – minden bizonnyal a Nike és az Adidas viszi a prímet – lényegében beigazolódott, azért akadnak erőteljesen feltörekvő sportszergyártók. A Macron például egyre nagyobb teret nyer magának a topfoci világában.

Olaszország, Anglia, Spanyolország és Németország. Négy nagy bajnokság, összesen 78 csapattal. Elég nagy torta ez ahhoz, hogy sokan csippenthessenek kisebb-nagyobb darabokat belőle, és a számok arról árulkodnak, hogy a „cápák” mellett bizony akadnak kis halak is jócskán. Összesen ugyanis 18 sportszergyártóval találkozhatunk a Serie A, a Premier League, a La Liga és a Bundesliga pályáin.

 

Seria A

Elöljáróban annyit máris elárulhatunk, hogy a két óriási, a Nike és az Adidas vágja ki a legnagyobb szeleteket abból a bizonyos tortából. Előbbi összesen 14, utóbbi 11 együttesnek szállítja majd a mezét az előttünk álló szezonban. Ami viszont feltétlenül érdekes, a Macron szereplése, 9 csapattal ugyanis már a harmadik helyen áll az olasz márka. Egyáltalán nem meglepő módon épp a Serie A-ban a legerősebb, a húsz fős mezőnyből ugyanis hat csapat mezén fog ott virítani a logója. A Bologna, Cagliari, Hellas Verona, Lazio, SPAL, Udinese hatos fogattal pedig Itálián belül nem is nagyon akad versenytársa, egyedül a négy együttest felvonultató Kappa tud úgy ahogy a nyomában lihegni. Persze egy másik nézőpont szerint az Olaszországban kétcsapatos Nike, és az „egyke” Adidas számára nem biztos, hogy olyan nagy kudarc ez, hiszen a pipás márka az Internek és a Romának, míg a német cég a Juventusnak szállítja a mezt, érezhetően tehát a két nagy itt inkább a sztárcsapatokra koncentrál.

Az egyre erősödő Macron egyik zászlóshajója a Lazio együttese

Érdekesség, hogy akad egy csapat az olasz élvonalban, amelyik nem nagyon akart válogatni az ajánlatok közül. A Lecce ugyanis gondolt egyet, és létrehozott egy saját brendet, M905 néven – 1905-ben alakult a csapat –, így saját márkás mezben néz farkasszemet a riválisokkal.

 

Premier League

Jelen állás szerint Anglia az Adidas terepe. A három csíkból a Premier Leagueben ugyanis rögtön 18-at találunk, hat csapatnak is a német cég készíti a mezgarnitúrákat. Ráadásul a Leicester, Sheffield, Watford, Wolverhampton négyes mellett a horog végén ott lóg két ámbráscet is, hiszen a Manchester United mellett idény nyártól már az Arsenal is Adidasban feszít.

Angliában nagyon erős az Adidas, az új szezonra már az Arsenalt is megszerezte

A Nike fele ennyi csapatot tud maga mögött, igaz azért a Chelsea–Tottenham duóval ők sem panaszkodhatnak. Akad azonban egy brit-specifikus versenyző is a szigetországban, méghozzá az Umbro. A Bournemouth, a Burnley, az Everton és a West Ham is az angol cég mezeiben szerepel, ennek köszönhetően az Adidas mögött a második legerősebb cég a Premier Leagueben.

Akárcsak a Nike, a Puma is három együttessel büszkélkedhet az eső áztatta Angliában, ráadásul a Crystal Palace és a Newcastle mellett van egy sztárcsapata is, a bajnoki címvédő Manchester City ugyanis Puma felszerelésben játssza meccseit.

 

La Liga

A La Liga 20 csapata kilenc különböző sportszergyártót használ, az élen pedig egy „vendég” mellett egy „hazai” szereplő áll jelenleg. A Nike mellett ugyanis a spanyol székhelyű Joma is négy együttest öltöztet. Azt azonban meg kell jegyezni, a pipás cég presztízs szempontjából jobban áll, hiszen három nagyágyú is mellettük van, a Barcelona, az Atlético Madrid és a Sevilla.

A Joma hazai pályán nagyon erős, a spanyol ligában a Villarealt is ő öltözteti

Az Adidas eggyel lemaradva követi a két éllovast, igaz, mivel a németeké a Real Madrid, valószínűleg emiatt nem bánkódnak annyira a háromcsíkosok.

A feltörekvő Macron már a spanyol ligában is jelen van, hiszen a Levante és a Real Sociedad is tőlük rendeli a sportfelszereléseket.

 

Bundesliga

A négy topliga közül Németországban a legnagyobb a szórás. A Bundesligában eleve csak 18 csapat szerepel, azonban így is itt található a legtöbbfajta mez – szám szerint 11 gyártó jelenik meg. Még úgy is, hogy a Nike a liga közel egyharmadát öltözteti, ugyanis a Lipcse, a Frankfurt és a Hertha mellett az Augsburgnak és a Wolfsburgnak is tőlük érkeznek a mezei.

A Gulácsi Pétert is foglalkoztató RB Leipzig is Nike felszerelésben játszik

Ami alapvetően meglepőnek tűnhet, az az Adidas szereplése a német élvonalban. Bár azt gondolhatnánk, hogy „hazai” pályán uralni akarja a mezőnyt a német vállalat, ezzel szemben csak egy csapat felszerelésén találhatjuk meg a jellegzetes három csíkot. Igaz, az az egy a rekordbajnok Bayern München. Hogy ez presztízskérdés-e az Adidasnak, vagy sem, azt nem tudjuk, de, hogy hatalmas üzlet, az egészen biztos.

A Puma és az Umbro is két-két csapattal képviseli magát a ligában, és a topligákat tekintve új versenyzőként egy német cég, az Uhlsport is belép a képbe, méghozzá rögtön két csapattal (Düsseldorf, Köln).

A sok egycsapatos márka között pedig, az élvonal újoncát, az Union Berlint öltöztető Macron is ott van, amely így már csak az angol felhozatalból hiányzik.

 

Nike, Adidas, Macron

Összesítve tehát a valóban a két óriás áll az első két helyen, bár az Adidasnál felfedezni vélünk egy határozott tendenciát, hogy a mennyiség helyett nagy hangsúlyt igyekszik fektetni a minőségre. Azaz inkább kevesebb csapat mezén akar megjelenni, de azok lehetőség szerint nagyágyúk.

 

Sportszergyártók élmezőnye, a négy topligában öltöztetett csapatok száma alapján

 1. Nike (14 csapat): Internazionale, AS Roma, Brighton, Chelsea, Tottenham, Atlético Madrid, Barcelona, Granada, Sevilla, Augsburg, Frankfurt, Hertha, RB Leipzig, Wolfsburg.

 2. Adidas (11 csapat): Juventus, Arsenal, Leicester, Manchester United, Sheffield, Watford, Wolverhampton, Celta Vigo, Real Madrid, Valladolid, Bayern München.

 3. Macron (9 csapat): Bologna, Cagliari, Hellas Verona, Lazio, SPAL, Udinese, Levante, Real Sociedad, Union Berlin.

 4. Joma (8 csapat): Atalanta, Sampdoria, Torino, Eibar, Getafe, Leganés, Villareal, Hoffenheim.

 5. Puma (7 csapat): AC Milan, Crystal Palace, Manchester City, Newcastle United, Valencia, Dortmund, Mönchengladbach.

  Umbro (7 csapat): Bournemouth, Burnley, Everton, West Ham United, Mallorca, Schalke 04, Werder Bremen.