A Macron közelíti a Nike–Adidas párost

Míg pár évtizeddel ezelőtt a sportszergyártók köre Európa-szerte meglehetősen szűknek volt mondható, addig manapság kis túlzással annyiféle márkajelzést figyelhetünk meg a futballpályákon, mint égen a csillag.

Megnéztük, hogyan állnak az európai négy topbajnokságában szereplő csapatok mezszállító tekintetében, és bár az előzetes hipotézisünk – minden bizonnyal a Nike és az Adidas viszi a prímet – lényegében beigazolódott, azért akadnak erőteljesen feltörekvő sportszergyártók. A Macron például egyre nagyobb teret nyer magának a topfoci világában.

Olaszország, Anglia, Spanyolország és Németország. Négy nagy bajnokság, összesen 78 csapattal. Elég nagy torta ez ahhoz, hogy sokan csippenthessenek kisebb-nagyobb darabokat belőle, és a számok arról árulkodnak, hogy a „cápák” mellett bizony akadnak kis halak is jócskán. Összesen ugyanis 18 sportszergyártóval találkozhatunk a Serie A, a Premier League, a La Liga és a Bundesliga pályáin.

 

Seria A

Elöljáróban annyit máris elárulhatunk, hogy a két óriási, a Nike és az Adidas vágja ki a legnagyobb szeleteket abból a bizonyos tortából. Előbbi összesen 14, utóbbi 11 együttesnek szállítja majd a mezét az előttünk álló szezonban. Ami viszont feltétlenül érdekes, a Macron szereplése, 9 csapattal ugyanis már a harmadik helyen áll az olasz márka. Egyáltalán nem meglepő módon épp a Serie A-ban a legerősebb, a húsz fős mezőnyből ugyanis hat csapat mezén fog ott virítani a logója. A Bologna, Cagliari, Hellas Verona, Lazio, SPAL, Udinese hatos fogattal pedig Itálián belül nem is nagyon akad versenytársa, egyedül a négy együttest felvonultató Kappa tud úgy ahogy a nyomában lihegni. Persze egy másik nézőpont szerint az Olaszországban kétcsapatos Nike, és az „egyke” Adidas számára nem biztos, hogy olyan nagy kudarc ez, hiszen a pipás márka az Internek és a Romának, míg a német cég a Juventusnak szállítja a mezt, érezhetően tehát a két nagy itt inkább a sztárcsapatokra koncentrál.

Az egyre erősödő Macron egyik zászlóshajója a Lazio együttese

Érdekesség, hogy akad egy csapat az olasz élvonalban, amelyik nem nagyon akart válogatni az ajánlatok közül. A Lecce ugyanis gondolt egyet, és létrehozott egy saját brendet, M905 néven – 1905-ben alakult a csapat –, így saját márkás mezben néz farkasszemet a riválisokkal.

 

Premier League

Jelen állás szerint Anglia az Adidas terepe. A három csíkból a Premier Leagueben ugyanis rögtön 18-at találunk, hat csapatnak is a német cég készíti a mezgarnitúrákat. Ráadásul a Leicester, Sheffield, Watford, Wolverhampton négyes mellett a horog végén ott lóg két ámbráscet is, hiszen a Manchester United mellett idény nyártól már az Arsenal is Adidasban feszít.

Angliában nagyon erős az Adidas, az új szezonra már az Arsenalt is megszerezte

A Nike fele ennyi csapatot tud maga mögött, igaz azért a Chelsea–Tottenham duóval ők sem panaszkodhatnak. Akad azonban egy brit-specifikus versenyző is a szigetországban, méghozzá az Umbro. A Bournemouth, a Burnley, az Everton és a West Ham is az angol cég mezeiben szerepel, ennek köszönhetően az Adidas mögött a második legerősebb cég a Premier Leagueben.

Akárcsak a Nike, a Puma is három együttessel büszkélkedhet az eső áztatta Angliában, ráadásul a Crystal Palace és a Newcastle mellett van egy sztárcsapata is, a bajnoki címvédő Manchester City ugyanis Puma felszerelésben játssza meccseit.

 

La Liga

A La Liga 20 csapata kilenc különböző sportszergyártót használ, az élen pedig egy „vendég” mellett egy „hazai” szereplő áll jelenleg. A Nike mellett ugyanis a spanyol székhelyű Joma is négy együttest öltöztet. Azt azonban meg kell jegyezni, a pipás cég presztízs szempontjából jobban áll, hiszen három nagyágyú is mellettük van, a Barcelona, az Atlético Madrid és a Sevilla.

A Joma hazai pályán nagyon erős, a spanyol ligában a Villarealt is ő öltözteti

Az Adidas eggyel lemaradva követi a két éllovast, igaz, mivel a németeké a Real Madrid, valószínűleg emiatt nem bánkódnak annyira a háromcsíkosok.

A feltörekvő Macron már a spanyol ligában is jelen van, hiszen a Levante és a Real Sociedad is tőlük rendeli a sportfelszereléseket.

 

Bundesliga

A négy topliga közül Németországban a legnagyobb a szórás. A Bundesligában eleve csak 18 csapat szerepel, azonban így is itt található a legtöbbfajta mez – szám szerint 11 gyártó jelenik meg. Még úgy is, hogy a Nike a liga közel egyharmadát öltözteti, ugyanis a Lipcse, a Frankfurt és a Hertha mellett az Augsburgnak és a Wolfsburgnak is tőlük érkeznek a mezei.

A Gulácsi Pétert is foglalkoztató RB Leipzig is Nike felszerelésben játszik

Ami alapvetően meglepőnek tűnhet, az az Adidas szereplése a német élvonalban. Bár azt gondolhatnánk, hogy „hazai” pályán uralni akarja a mezőnyt a német vállalat, ezzel szemben csak egy csapat felszerelésén találhatjuk meg a jellegzetes három csíkot. Igaz, az az egy a rekordbajnok Bayern München. Hogy ez presztízskérdés-e az Adidasnak, vagy sem, azt nem tudjuk, de, hogy hatalmas üzlet, az egészen biztos.

A Puma és az Umbro is két-két csapattal képviseli magát a ligában, és a topligákat tekintve új versenyzőként egy német cég, az Uhlsport is belép a képbe, méghozzá rögtön két csapattal (Düsseldorf, Köln).

A sok egycsapatos márka között pedig, az élvonal újoncát, az Union Berlint öltöztető Macron is ott van, amely így már csak az angol felhozatalból hiányzik.

 

Nike, Adidas, Macron

Összesítve tehát a valóban a két óriás áll az első két helyen, bár az Adidasnál felfedezni vélünk egy határozott tendenciát, hogy a mennyiség helyett nagy hangsúlyt igyekszik fektetni a minőségre. Azaz inkább kevesebb csapat mezén akar megjelenni, de azok lehetőség szerint nagyágyúk.

 

Sportszergyártók élmezőnye, a négy topligában öltöztetett csapatok száma alapján

  1. Nike (14 csapat): Internazionale, AS Roma, Brighton, Chelsea, Tottenham, Atlético Madrid, Barcelona, Granada, Sevilla, Augsburg, Frankfurt, Hertha, RB Leipzig, Wolfsburg.

  2. Adidas (11 csapat): Juventus, Arsenal, Leicester, Manchester United, Sheffield, Watford, Wolverhampton, Celta Vigo, Real Madrid, Valladolid, Bayern München.

  3. Macron (9 csapat): Bologna, Cagliari, Hellas Verona, Lazio, SPAL, Udinese, Levante, Real Sociedad, Union Berlin.

  4. Joma (8 csapat): Atalanta, Sampdoria, Torino, Eibar, Getafe, Leganés, Villareal, Hoffenheim.

  5. Puma (7 csapat): AC Milan, Crystal Palace, Manchester City, Newcastle United, Valencia, Dortmund, Mönchengladbach.

    Umbro (7 csapat): Bournemouth, Burnley, Everton, West Ham United, Mallorca, Schalke 04, Werder Bremen.

 

© Focivilág Pécs Kft. | 7622 Pécs, Bajcsy-Zs utca 9. mfsz 21-22. | +36 70 423-6044 | focipecs@furgenyuszi.hu | www.furgenyuszi.hu