Focivilág néven működik tovább a Fürge Nyuszi!
Kapcsolat
Bezárás

Menüpontjaink

 1. Heti akciók
 2. Bejelentkezés

Termékeink

 1. Raktárkisöprés
 2. Focicipők
 3. Focilabdák
 4. Focivilág Store
 5. Sztárcsapatok termékei
 6. Mez, nadrág, sportszár
 7. Melegítők
 8. Kabátok, dzsekik
 9. Táska
 10. Ruházati kiegészítők
 11. Aláöltözetek
 12. Pólók, nadrágok
 13. Kapusoknak
 14. Sípcsontvédõk
 15. Box csomagok
 16. Feliratozás, számozás
 17. Bírói felszerelés
 18. Edzés eszközök
 19. Kapuk, hálók
 20. Lelátó, kispad, öltöző, eredményjelző, gépek
 21. Fitness és egészségügyi termékek
 22. Kézi-Kosár-Röplabda
 23. Sportcipő, papucs
 24. Meccs és tréning szettek
 25. Katalógusok
Méret / kereső

A legendás stoplisgyártó: a Puma

 Az eredeti cégből kivált testvér, Rudolf márkája a Puma is szárnyalásnak indult  már 1948-as megalapításakor, méltó versenytársa volt Adolf Adidasának, de ez  csak fokozta az ellenségeskedést. Míg az Adidas sztárokkal nyomult, addig  Rudolf a technológiai újításokra építette a márkát!

 Mivel a Puma nevű céget Rudolf Dassler alapította miután kivált 1948-ban testvére  Adolf vállalkozásából, a kezdeti időkről most nem szólunk, hiszen arról már – az  Adidas történeténél – írtuk. A Puma cég története 1948-ban indult, akkor védte le a  nevet Rudolf Dassler. A logó is ebben az évben született, amely bátorságot,  szilárdságot és letisztultságot képvisel.

Kezdetek

Már a különválás első évében megszületett az Atom névre keresztelt futballcipő, amely egyből hatalmas sikert könyvelhetett el. Egészen a mai napig rengeteg világklasszis futballista viselte a puma termékeit, oylanok, mint Pelé, Maradona, Cruijff, vagy épp a még ma is aktív Aguero és Buffon. A 100 méteres síkfutás jelenlegi csúcstartója Usain Bolt is a Puma cipőjében érte el sikereit. 1998-tól pedig, olyan neves cipőtervezőkkel működtek együtt, mint, amilyen Jil Sander. 

Hatvan éves évfordulójukon (2008-ban) annak a tiszteletére, hogy negyvenéves az egyik sikercipőjük,kiadták a hatvanas évekbeli modell újabb változatát, amelyet KING névre kereszteltek. A KING azért legendás, mert egy portugál színekben játszó focista, egy bizonyos Eusébio negyvenkét gólt rúgott benne 1968-ban. A KING 2008-as változata a KING XL nevet kapta, utalva nagyságára és a negyvenedik születésnapra. A KING-et viselte többek között Pelé, Kempes, Völler, Matthäus és Oddo is.

Kép: facebook.com/PUMA

Kié a stoplis?

A cég első futballcipőjét 1948-ban, az alapítás évében mutatta be, sokáig fő profiljuk a stoplis cipők gyártása volt. 1948-ban a nyugatnémet focicsapat Pumában játszott. Rudolf 1949-ben kezdett el gondolkodni a kivehető szegecses stoplison, amely ma már elterjedt fajta lett az egész világon, sok focista választ ilyen cipőt. Az 1952-es nyári olimpiai játékokon ezerötszáz méteren Josef Barthel atléta megnyerte az első aranyat egy Puma cipőben. Az 1960-as nyári olimpián a Puma már fizetett Armin Hary futónak, hogy addigi Adidas cipőjét eldobva a száz méteres döntőben fusson Pumában. Hary nem akarta elhagyni az Adidast, de a pénz csábította, éppen ezért közölte Adolf Dasslerrel – az Adidas tulajdonosával -, hogy fizessen ugyanannyit amennyit Rudolf ajánlott, különben nem Adidasban fog versenyezni. Adolf felháborodottan elutasította a kérést, így a sportoló Pumában versenyzett.

Érdekes dolog, hogy a testvérek – Adolf és Rudolf – és márkájuk között feszülő ellentét megosztotta szülőfalujukat, Herzogenaurach-ot is. A faluban volt külön kocsma, külön bolt a két tábornak, és azt se nézték jó szemmel, ha egy Adidas és egy Puma “hívő” család gyermekei összeházasodott. Még az a legenda is járja, hogy ha Rudolfhoz szerelők jöttek és azok Adidast viseltek, akkor a pincéből felhozatott egy Puma cipőt nekik.

Technológiai újítások

A technológiai újításokban a focicipőket illetően mindig is élen járt a Puma. 1960-ban vezették be a gyártásban a vulkanizálás technológiáját. Ma már ez a technológia elterjedt minden cipőgyárnál. 1982-ben újabb újítás történik a gyártásban, ugyanis feltalálják a DOUFLEX talpat, amely sokkal kényelmesebbé teszi a cipőt viselője számára. Még az ezredfordulón is volt mit fejlesztenie a cég mérnökeinek, ugyanis 2000-ben a Puma a Porsche-val együtt megalkotta a tűzálló lábbelit.

A márkaalapító Rudolf Dassler 1974-ben elhunyt. Ekkortól kezdve két fia, Armin és Gerd – akik apjukkal és nagybátyjukkal ellentétben sohasem vesztek össze – vitte tovább az üzletet. 1989-ben a két testvér eladta hetvenkét százalékos részesedését a cégből.

Designerekkel

Akárcsak az Adidas, a Puma is együttműködik, együttműködött divattervezőkkel, egyesítve a sportot és a divatot. Először a német divattervezővel, Jil Sanderrel dolgozott együtt a Puma, aki 1998-ban egy cipőkollekciót álmodott meg a sportmárkának. 2008-ban a Puma  Alexander McQueennel dolgozott együtt. A többszörösen az év divattervezőjének választott designer, Alexander McQueen által megalkotott Bone kollekciót újraalkotta a Puma logóját, az ugró pumát, ötvözte benne az embert és az állatot.

A márka a cipőkkel aratott sikereit, arra használta, hogy bővítse a sportszer és ruházati választékát. A 2000-es évek elején pedig a szépségiparban is letetették a névjegyüket és megkezdődött a Puma parfümök forgalmazása.

Sajnos a testvérek ellentéte sosem oldódott meg, bár egy temetőben nyugszik a két fivér sírjaik a temető két ellentétes végében találhatóak. Az Adidas és a Puma közötti "háború" pedig ma is zajlik, amelyet Rudolf és Adolf Dassler fiai vívnak immár. 

Forrás:
Youtube: Adidas vagy Puma – Két márka, két testvér harca
Wikipedia