A jövő kapuskesztyűje lehet

Azt már megszokhattuk az elmúlt évtizedekben, hogy a különböző sportszergyártók egyre-másra igyekeznek forradalmi, vagy legalábbis annak mondott újításokkal a felhasználók kegyeiben járni. Elég, ha csak egymás mellé teszünk egy 8-10 évvel ezelőtti, és egy mai futballcsukát, és rögtön megértjük, hogy miről is van szó.

Van azonban olyan terülte is a sportfelszereléseknek, ahol, bár apróbb csinosítások folyamatosan voltak, igazán nagy, az egész piacot megrengető innováció alig-alig akadt az elmúlt huszonpár évben. Kapuskesztyűből ugyanis nem igazán tudott nagyot újítani egyetlen cég sem. Persze egyre jobban simulnak a kézhez, egyre jobb minőségű a tenyérrészük, de igazából ránézésre – egy-egy látványos dizájnelemet leszámítva – nem sok különbség van a ’98-as vb-n, és a manapság használt darabok között.

A Nike azonban nem olyan rég húzott egy merészet a Mercurial Touch Victoryval. Olyannyira merész húzás volt, hogy a végeredményre pillantva nem is mindenkinek esett le azonnal, hogy amit néz, az egy kapuskesztyű. Ezen persze nem is kell csodálkozni, hiszen a hosszú évtizedek óta megszokott dizájnon alapvetően változtatott a Nike, egy az egyben elhagyta ugyanis a csuklót körbeölelő tépőzárat. Így ránézésre sokkal inkább tűnik egy újabb fajta síkesztyűnek, esetleg valamilyen munkavédelmi eszköznek, ez pedig talán okozhat is egyfajta lélektani gátat, ami elodázza a felpróbálást.

Azonban félretéve minden előítéletet, ha nyel egy nagyot az ember és felhúzza, nagyon kellemesen csalódik. Bár kétségtelenül, a régi beidegződések miatt elsőre talán már nyúlnánk is a másik kezünkkel, hogy körbetekerjük a jól ismert pántot, és rögzítsük a tépőzárat, azonban hiába is kapkodnánk utána, hiszen nincs. Van viszont egy nagyon kényelmes, belül is kellemes tapintású, és csukló tájékon is megfelelően rögzítő kesztyű.

Ami pedig a kényelmen már túlmutat, az az, hogyan is lehet vele bánni a labdával. Nos, a válasz egyszerű: remekül! Az ujjak kényelmesen tudnak mozogni, a kesztyű felső részének neoprém anyagát elég jól sikerült eltalálnia a Nike-nak. Ami pedig a tenyér latexhabját illeti, ott sem kell csalódnunk. Kifejezetten jól tapad, és labdát is érezni benne. Az nyilván túlzás, hogy olyan, mintha nem is lenne rajtunk kesztyű – elvégre a kesztyű lényege épp az, hogy érezzük, rajtunk van, ez nyújt ugyanis jobb tapadást és nagyobb biztonságot –, de a Mercurial Touch Victory valóban megközelíti azt a határt, ami a kényelmet és a praktikumot ötvözi tökéletesen. Elvégre, az újabb és újabb kapuskesztyűkkel épp ezt a tökéletes harmóniát szeretnék egyszer elérni a gyártók.

A Nike újítása tehát technikailag bejött, az egyetlen kérdés vele kapcsolatban most már csak az, hogy sikerül-e legyőzni a megjelenése okozta előítéletet. Felhasználói oldalról nézve megéri, az biztos.

© Focivilág Pécs Kft. | 7622 Pécs, Bajcsy-Zs utca 9. mfsz 21-22. | +36 70 423-6044 | focipecs@furgenyuszi.hu | www.furgenyuszi.hu