Focivilág néven működik tovább a Fürge Nyuszi!
Kapcsolat
Bezárás

Menüpontjaink

 1. Heti akciók
 2. Bejelentkezés

Termékeink

 1. Raktárkisöprés
 2. Focicipők
 3. Focilabdák
 4. Focivilág Store
 5. Sztárcsapatok termékei
 6. Mez, nadrág, sportszár
 7. Melegítők
 8. Kabátok, dzsekik
 9. Táska
 10. Ruházati kiegészítők
 11. Aláöltözetek
 12. Pólók, nadrágok
 13. Kapusoknak
 14. Sípcsontvédõk
 15. Box csomagok
 16. Feliratozás, számozás
 17. Bírói felszerelés
 18. Edzés eszközök
 19. Kapuk, hálók
 20. Lelátó, kispad, öltöző, eredményjelző, gépek
 21. Fitness és egészségügyi termékek
 22. Kézi-Kosár-Röplabda
 23. Sportcipő, papucs
 24. Meccs és tréning szettek
 25. Katalógusok
Méret / kereső

80 év rekorderei - A lista amin Magyarország kétszer is szerepel

Történelmi meccsek, történelmi labdák

A termékhez kattints a képre!

Mint az köztudott a világbajnokságok történelme során mindig nagy legendák születtek. Voltak legendás küzdelmek, legendás vezéregyéniségek és természetesen a torna hivatalos meccslabdáját (egészen napjainkig is) mindig különböző legendák övezték. Alábbi Top 5-ös listánkban a világbajnokságok öt leggólgazdagabb mérkőzését szedtük össze és az azokhoz kötődő hivatalos meccslabdákat. 

Eleinte a tornák labdái kézzel varrott barna bőrgolyóbisok voltak, a szájuknál fűzővel összekötve. Ezt mindig a tornát rendező házigazda ország kézműipara alkotta meg, mígnem a modern időkben az Adidas vette át kizárólagosan ezt a megtisztelő pozíciót és fejlesztette napjainkra a legmagasabb technikai színvonalra a labdagyártás művészetét. Most pedig nézzük azt az ötös listát. 

1. 1954. Ausztria 7-5 Svájc, La Pontaise, Lausanne, Svájc

Úgy alakult, hogy a világbajnokságok történelmének leggólgazdagabb mérkőzését, az éppenséggel futballnemzetnek nem nevezhető osztrák és svájci válogatott vívta egymással. 12 gólt rámoltak egymás kapujába a felek és a házigazda svájciak negyeddöntős búcsújával ért véget az összecsapás, egyidejűleg az osztrák csapat két gólos győzelmével.

 • Gólszezők:
  • Ausztria: Wagner (24., 27., 52.), A. Körner (25., 34.), Ocwirk (32.), Probst (76.)
  • Svájc: Ballaman (16., 39.), Hügi (17., 23., 58.)


Hivatalos mérkőzéslabda: Swiss World Champion

Klasszikus bőr labda, ám a korábbi trendektől eltérően 12-13 cikkely helyett 18-ból összevarrva, valamint élénk sárgára cserélve a régebben megszokott sötétbarna színt.

2. 1938. Brazília 6-5 Lengyelország, Stade de la Meinau, Strasbourg, Franciaország

Küzdelmes, 11 gólos meccsen, a hosszabítás során sikerült kivívniuk a továbbjutást nyolcaddöntős ellenfelük, Lengyelország ellen, a későbbi futballnagyhatalomnak Brazíliának. Akik végül a torna harmadik helyezettjeiként végeztek, a döntőben az olaszok ellen elbukó magyar válogatott mögött.

 • Gólszerzők:
  • Brazília: Leonidas (18., 93., 103.), Romeu (25.), Peracio (44., 72.)
  • Lengyelország: Scherfke (22.), Wilimowski (53., 59., 88., 117.)


Hivatalos mérkőzéslabda: Allen

Klasszikus sötétbarna bőrgolyóbis, ám elődjeitől eltérően 12 helyett ez 13 darabból állt. Ugyanis a szelep felöli oldaláról kapott plusz egy bőrdarabnyi pótlást, az amúgy minden oldalról két darabbal határolt labda. 

 3. 1954. Magyarország 8-3 NSZK, St. Jakob Stadion, Basel, Svájc

Hazánk diadalmas győzelmet aratott a későbbi bajnok németek ellen még a csoportmérkőzések során, amit a döntőben sajnos nem sikerült megismételni. Ám a torna gólkirája így is a németek ellen négyet rámoló, legendás Kocsis Sándor lett a maga 11 góljával. Valamint ezzel a mérkőzéssel holtversenyben második helyre sikerült beírnia magát a futball nagykönyvébe a magyar válogatottnak, egy meccsen összehozott gólszámok tekintetében.

 • Gólszerzők:
  • Magyarország: Kocsis (3., 21., 67., 78.), Puskás (17.), Hidegkuti (50., 54.), Tóth J. (74.)
  • NSZK: Pfaff (25.), Rahn (77.), Herrmann (82.)

4. 1982. Magyarország 10-1 El Salvador, Nuevo Estadio, Elche, Spanyolország

A Nyilasi vezette magyar válogatott ezen a világbajnoki csoportmérkőzésen gálázott. Tízet vágtak a pórul járt dél-amerikaiaknak még a csoportmérkőzések során, ezzel az '54-es mérkőzés mellett szintén holtversenyben a második helyet érték el gólszámok tekintetében. Ám ami még ennél is több, ezzel a meccsel beállították a világbajnokságok történetének legnagyobb arányú gólkülönbségét, fölényesen, mindmáig csúcsot tartva. Vajon hányan tudjátok mit jelentenek a "Bólints, Tibi!" és a "Táncolj Törő!" jelmondatok? 


 • Gólszerzők: 
  • Magyarország: Nyilasi (3., 83.), Pölöskei (10.), Fazekas (23., 54.), Tóth J. (51.), Kiss (70., 73., 78.), Szentes (71.)
  • El Salvador: Ramirez (54.)


Hivatalos mérkőzéslabda: Adidas Tango Espana

Az Adidas mindmáig fennáló egyeduralmának ez mindössze negyedik labdája volt, két egymást követő korabeli Telstar modell és az eggyel korábbi Tango után. Gumirózott felületének köszönhetően ez már egy némiképp vízálló labda volt, ám így is a világbajnokságok történetének legutolsó bőrlabdája.

 5. 1958. Franciaország 7-3 Paraguay, Malmö Stadion, Malmö, Svédország

A francia válogatott fölényes győzelmet aratott Svédországban, Praguay ellen ezen a csoportmérkőzésen. A maga hét lőtt és három kapott góljával, beállította a világbajnokságok történetében mindmáig egyedülálló, kerek tíz gólos eredményt. A végső sikerhez mindez nem volt elegendő, ám a torna gólkirályát a franciák adták így is Just Fontaine személyében, a maga 13 góljával.

 • Gólszerzők: 
  • Franciaország: Fontaine (24., 30., 67.), Piantoni (52.), Wisnieski (61.), Kopa (68.), Vincent (83.)
  • Paraguay:  Amarilla (20., 44.), Romero (50.)


Hivatalos mérkőzéslabda: Top Star

Megjelenésében szinte minden részletében követte 1954-es elődjét 18 bőrdarabból álló felületével, ám elegánsabb, finomabb varrással lépve annak nyomdokaiba. Különlegessége az volt, hogy a tornák történetében elsőként, játszottak sárga és fehér színű verziójával is.

Korunk hőse: Adidas Telstar OMB

Pixeles megjelenésével az Adidas Telstar, az 1970-es világbajnokság azonnal ikonikussá váló fekete-fehér labdájának megjelenése előtt tiszteleg. Precíz, egyenletes borítással rendelkezik a pontosság és alacsony vízfelszívódás érdekében. Hővel ragasztott varrat nélküli a felülete. A FIFA hivatalos engedélyével rendelkezik. Vajon ezzel a labdával hány gólra lenne képes napjaink magyar válogatottja egy kontinensek közti tornán? Várrjuk tippjeiteket!

A termékhez kattints a képre!

Forrás: fifa.com